детето има нужда от очила

Много често, особено в ранна детска възраст е трудно да се разбере дали детето има нужда от очила заради проблеми в зрението. Неоткритите очни смущения могат да повлияят на представянето на малчугана както в, така и извън класната стая. Освен това те могат да го накарат да се чувства непълноценно, да се изолира и това да доведе до сериозни емоционални промени в поведението му. Ето защо е важно да разбирате здравето на очите, за да разпознаете признаците, заради които детето може да има нужда от очила.

Често срещани причини, заради които детето има нужда от очила

Според офталмолога на института Джон Хопкинс, Меган Колинс „Зрителната система на детето все още се развива през първите седем до осем години от живота му. В някои случаи очилата може да са необходими за подпомагане на нормалното зрително развитие“.

Най-често срещаните причини за това са:

  • Подобряване на зрението
  • Укрепване на зрението при слабо или амблиопично (мързеливо) око
  • Подобряване на позицията на очите заради кръстосване или неправилно подравнени очи
  • Осигуряване на защита, ако е нарушено зрението на едното око

Признаци, по които да се разпознае дали детето има нужда от очила

Ако детето извършва действия, които по принцип не са характерни за поведението му, то това може да е индикация за проблем със зрението. Като например:

Наклоняване на главата или покриване на едното око

Детето може да покрива едното си око или да накланя главата си, за да регулира ъгъла на зрение в опит да увеличи яснотата. Това може да е индикация, че очите са неправилно подравнени, или че детето има амблиопия. Това е едно от най-честите очни заболявания при деца.

Присвиване на очите

Това може да е знак, че очите на детето трудно се фокусират върху дадено изображение, заради неправилно пречупване на светлината. Когато то присвие очи може временно да подобри фокуса и яснотата на даден обект.

Стоене твърде близо пред телевизор, дигитални устройства и книги

Това може да е свързано със състояние наречено миопия (късогледство). При него има ясно зрение на близко разстояние и влошено на по-далечно такова. Приближаването на обект прави изображението по-голямо и по-ясно. Вероятно детето ще има нужда от очила за коригиране на състоянието.

Прекомерно търкане и болка в очите

Прекомерното триене на очите може да означава, че детето изпитва напрежение и дразнене в очите. Те може да са силно зачервени и да сълзят. Това често е свързано с различни състояния, като едно от тях е очния конюнктивит. А ако детето се оплаква от болка в очите или в главата, то вероятно пренатоварва зрителния орган в опит да увеличи фокуса на замъгленото виждане.

Скрининг на зрението и природен продукт за добро очно здраве при детето

Обикновено редовният скрининг на зрението на детето е най-доброто решение за навременна диагностика на очен проблем. Най-добре е да се започне още в ранна детска възраст, около 3 години. А за децата, които вече ходят на училище редовните прегледи, всяка година са от съществено значение.

Специалистите офталмолози препоръчват за профилактика и лечение на някои очни болести да се приема Околут / Ocolut®. Това е двукомпонентен природен продукт, който осигурява пълна грижа за детските очи и зрение. Активните му съставки – комбинация от стандартизирани естествени очни пигменти – лутеин и зеаксантин се натрупват избирателно в макулата и действат като „храна за очите“, и вътреочен филтър. Те неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчите и обезвреждат свободните радикали. Продуктът е практически безопасен и е икономически изгоден, заради еднократния си прием на ден.

Можете да го намерите в аптечната мрежа в страната, или да разгледате за атрактивни промоции онлайн на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola