детска миопия

Офталмолози алармират, че се наблюдава тревожен ръст на случаите на детска миопия в условия на социална изолация. Вижте повече за причините, довели до вълната от късогледство при най-малките, и решенията, които родителите да вземат за защита на детските очи.

Разпространение на детска миопия по време на социална изолация

Пандемията от коронавирус превърна физическите класни стаи във виртуални, което наложи на учениците да прекарват дълги часове пред дигиталните устройства. Социалната изолация и намалените контакти, от своя страна, допринесоха за прекарване на по-дълго време у дома. Комбинацията от тези фактори оказва съществено влияние върху здравето на очите. Постоянното фокусиране в електронните екрани, разположени на твърде близко разстояние, и ограниченото гледане на обекти в далечина, създава предпоставка за развитие на миопия (късогледство).

Последни проучвания от Холандия и Китай посочват значителен ръст на късогледството при деца, провокирано от ограниченията на Ковид пандемията. Явлението е наречено „карантинно късогледство”. Данни от повече от 120 000 китайски ученици показват, че децата на възраст между 6 и 8 години са 3 пъти по-склонни да развият миопия през 2020 година, от своите връстници в предишни години. В тази възрастова група късогледството нараства със значителните 0.3 диоптъра.

Тревожна тенденция при учениците

Късогледството се формира именно в ранна възраст. То не се лекува и обикновено прогресира с порастването на детето. Ранното му развитие предвещава неприятна тенденция за влошаване с годините. Твърде бързото увеличаване на размера на очната ябълка между 6 и 10 годишна възраст значително затруднява виждането на детето в далечина. Силното късогледство увеличава риска от отлепване на ретината и катаракта на по-късен етап от живота.

Намаляване на рисковете

За да се намали опасността от развитие на миопия при деца, трябва да се установи подходящо разстояние между детските очи и електронния екран или книгата. Също така да се намали времето, което детето прекарва пред компютъра (извън учебните часове). Офталмолозите подчертват, че използване на смарт устройства е противопоказно за деца до 3-годишна възраст. Редовните почивки за очите и фокусирането в далечни обекти са задължителни, и трябва да се изпълняват по няколко пъти дневно. Рискът от късогледство намалява и с времето, прекарано в игри навън, тъй като дневната светлина потиска прекомерния растеж на очната ябълка и нарастването на диоптрите.

Природен подход за защита от детска миопия

За максимална защита на детските очи от късогледство, родителите могат да разчитат на офталмопротектора Околут/Ocolut®. Той е разработен специално, за да покрива специфичните нужди на детските очи от есенциални пигменти и антиоксиданти – лутеин и зеаксантин. Те се натрупват избирателно в макулата, и действат като „храна за очите” и вътреочен филтър. Неутрализират фототоксичното действие на синята светлина, излъчвана от електронните устройства. Обезвреждат свободните радикали. Пазят очните структури и подобряват остротата на зрението. Спомагат за преборване на сухотата и умората в очите, провокирани от дългите часове пред компютъра. Защитават от очни смущения и заболявания в детска възраст, както и подпомагат овладяването на вече възникнали такива.

Продуктът не съдържа консерванти и изкуствени оцветители. Има висок профил на ефективност и безопасност. Дозира се по 1 растителна капсула дневно. Подходящ е за продължителен прием.

borola