сухота в очите ковид

След обявяване на пандемията от ковид-19 офталмолозите отчитат ръст на хората със сухота в очите. Каква е причината за това и как да се профилактира и лекува състоянието? Отговорите даваме в следващите редове.

Основните причини за нарастване на случаите на сухота в очите през ковид пандемията

Водещи специалисти офталмолози смятат, че в основата на зачестилите оплаквания от очна сухота през пандемията стоят:

Дългото седене пред компютъра

С работата и обучението в електронна среда, наложени заради вируса, часовете пред компютъра се увеличиха. При продължително взиране в компютърния екран честотата на мигане намалява, което води до изсъхване на роговицата – прозрачният слой в предната част на окото. Притокът на кислород и хранителни вещества спада и се появяват характерните признаци на сухота в очите – парене, сърбеж, чувство на сухота и усещане за чуждо тяло в очите.

Продължителното носене на защитна маска

От началото на пандемията предпазните маски са основно средство за защита от коронавируса. Факт е, че използването им помага за предотвратяване на инфекции. Също така обаче не може да се отрече, че почти целият издишан въздух излиза навън през горната част на маската и достига очите. Вследствие на това очната повърхност изсъхва по-бързо и рискът от сухота в очите многократно се увеличава. Опасността от поява на очен дискомфорт е по-голяма при носенето на недобре пасващи на лицето маски.

Общи препоръки за предпазване от сухота в очите през пандемията от ковид-19

Според специалистите най-добрият начин да се намали рискът от очна сухота по време на ковид пандемията е да се:

  • спазва по-добра хигиена на работа с компютър
  • носят плътно прилепващи към лицето маски
  • мига 20-25 пъти в минута всеки път, когато се налага да се извършва дейност свързана с продължително гледане наблизо (четене, шиене и др.)
  • прави масаж на клепачите и след това да се мига често, за да се осигури по-дълъг контакт на слъзния филм с очната повърхност
  • приема достатъчно количество вода, за да се поддържа водният баланс в организма
  • набавя точното количество сън
  • осигурява адекватен прием на витамини А, С, Е, очни пигменти и антиоксиданти, и омега-3 мастни киселини

Работеща комбинация за справяне с дискомфорта от сухота в очите по време на пандемия от ковид-19

Специалистите по очно здраве у нас препоръчват очната сухота да се преодолее с едновременния прием на:

Околут Комби/Ocolut® Combi – първият природен продукт у нас, който осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула съдържа лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Това са четирите най-мощни протектори на зрението, които осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Те са съчетани така, че да подпомагат очното здраве и да противодействат на най-честите очни проблеми.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ е научно разработен продукт с максимална чистота и високо качество. Той осигурява висококонцентрирана биологичноактивна форма на омега-3 мастни киселини (стандартизирани за EPA/DHA) и токоферол (витамин E) – 10 mg. Действа като вътрешен емолиент и възпрепятства изпаряването на слъзния филм.

И двата продукта са напълно безопасни и са подходящи за продължителен прием. Налични са в аптечната мрежа в страната и в сайта на онлай магазин МоМо www.momo.bg.

borola