Диабет и очите

Според ново проучване при всеки четвърти пациент с диабет и очите страдат от увреждане. Най-разпространеното очно заболяване при хората със захарна болест е диабетната ретинопатия. Тя протича с увреждане на кръвоносните съдове в ретината, което може да доведе до сериозно влошаване на зрението и пълна слепота.

Повече за новото проучване

За целите на проучването изследователите използват данни за зрението и очното здраве на пациенти в САЩ. За 2021 г. учените изчисляват, че приблизително 9,6 милиона души страдат от диабетна ретинопатия. Това съставлява 26,43% от всички хора с диабет. От 9,6 милиона души с диабетна ретинопатия те изчисляват, че приблизително 5%, или 1,84 милиона души, имат застрашаващи зрението форми на заболяването. Неконтролираният или лошо контролиран диабет е основният фактор, отговорен за развитието и прогресията на диабетната ретинопатия. Липсата на скрининг, докато не настъпят напреднали промени, може да доведе до зрителни увреждания и дори слепота сред младите пациенти в пиковата трудоспособна възраст на тяхната кариера според изследователите.

Диабет и опасност от увреждане на очите – повече по темата

При пациенти с диабет тялото не използва инсулина ефективно или в някои ситуации не произвежда достатъчно инсулин. Когато нивата на захарта в организма станат твърде високи, това може да доведе до животозастрашаващи усложнения, като например увеличаване на риска от инфаркт, инсулт, бъбречни заболявания и дори загуба на зрение. Причината е, че неконтролирания диабет е свързан с увреждане на кръвоносните съдове, включително тези в очите. В резултат част от пациентите развиват диабетна ретинопатия. Коварното на болестта е, че често в ранните етапи няма изразени симптоми. Ето защо е силно препоръчително пациентите с диабет да се подлагат на рутинен очен преглед, за да се гарантира здравето на очите. В по-напредналите етапи на диабетна ретинопатия обикновено се появяват оплаквания като замъглено зрение, поява на тъмни петна в зрителното поле, нарушено централно зрение, отслабено нощно виждане и затруднено възприемане на цветове.

Превантивна грижа за очите при пациенти с диабет

Офталмолозите у нас препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi за превенция и допълващо лечение на диабетна ретинопатия. Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула доставя на организма лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg).

Благодарение на мощното си взаимодопълващо действие активните съставки осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. При редовен прием се възстановяват съдовете на ретината и плътността на макулния пигмент. Подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан.

Положителният ефект, който офталмопротекторът оказва върху очите, може да се увеличи многократно с приема на универсалния съдов протектор Ентан / Entan®. Пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди във формулата допринася за заздравяване на малките кръвоносни съдове в ретината.

Продуктите са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием. Търсете в аптеките в страната и онлайн на сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola