бременност и зрение

Бременност и зрение е тема, за която много може да се говори. В следващите редове ще се фокусираме върху най-важното. Продължавайте да четете, за да разберете от експертите кои са основните зрителни проблеми при бременните и как да се предотврати появата им.

Бременност и зрение – полезно за жените

Бушуващите хормони през бременността са причина за доста промени, включително такива, които засягат очите и зрението.

Тялото на бременната жена задържа повече вода от обикновено, обемът на кръвта, а нерядко и кръвното налягане се увеличава. Като последица от това зрението на много бременни понякога е замъглено, очите са склонни към изсушаване и раздразнение. Заради задържането на течности клепачите често отичат и формата на роговицата се променя, което затруднява носенето на контактни лещи. При много бременни жени се наблюдава тенденция за нарастване степента на късогледството.

„При една значителна част от жените зрението се влошава по време на бременността. Обикновено това е временно явление и всичко си идва на мястото след раждането. В някои случаи обаче зрителните смущения могат да сигнализират за по-сериозен проблем с очите. Ето защо трябва да им се обърне навременно внимание“. Коментарът е на Ана Белен Сиснерос, заместник-декан на Колежа по оптика и оптометрия в Кастилия и Леон (COOCYL).

Замъгленото зрение е често срещано оплакване сред жените, които развиват диабет през бременността (гестационен диабет)

Намалена зрителна острота може да има и при бременните с анемия.

В периода на бременност е възможна още поява на оток в зоната очите. Това не крие риск за очното здраве на жената, но създава дискомфорт и може да възпрепятства периферното зрение. За намаляване на подпухналостта на очите помагат някои изпитани във времето стратегии. Това са прилагането на компреси върху очите, освежаване на лицето със студена вода, приема на достатъчно течности (основно вода). И накрая, но не на последно място, избягване на храни и напитки, съдържащи кофеин и прекалено много сол.

Ще продължим да говорим за бременност и зрение

Ще продължим и да напомняме, че за жените, планиращи бременност, е силно препоръчително да приемат Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е първият изцяло природен офталмопротектор у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съдържа лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Активните съставки са съчетани така, че взаимно да усилват действието си и да осигурят пълна пигментна и съдова защита на очите. Така продуктът се явява мощно средство за профилактика на очните болести и зрителните смущения. За постигане на оптимални резултати е желателна по-продължителна употреба. Продуктът е с доказан профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и странични ефекти. Наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola