сухота в очите народна медицина

За щастие един от най-разпространените зрителни проблеми на съвременния човек – сухота в очите, може да бъде овладян с помощта на народна медицина. Симптомите включват парене, усещане за чуждо тяло в окото, зачервяване, замъглено виждане и др. Списъкът с фактори, причиняващи сухота в очите е дълъг, като начело застава прекомерната употреба на дигитални устройства. А ето кои са решенията.

Народна медицина при сухота в очите – опитайте топъл компрес

Топлият компрес подобрява кръвообращението в областта на очите и стимулира производството на сълзи. Този метод също така успокоява дразненето на очите, като подобрява качеството на сълзите чрез освобождаване на специфични масла, които се натрупват в жлезите на клепачите. За да приложите средството срещу сухота в очите у дома, пригответе купа с топла вода. Накиснете чиста кърпа, изцедете я и поставете върху очите максимум за десет минути. Ако компресът изстине, накиснете го отново в топла вода. Процедурата може да се повтаря по няколко пъти на ден, докато оплакванията отшумят.

Домашно спа с резенчета от краставица

Този стар трик за свеж вид изглежда работи и при сухота в очите. Краставичките намаляват подпухването в околоочната зона, подобряват хидратацията и отпушват секрецията на мастните жлези. Краставиците съдържат 99% вода, а сухите очи имат нужда именно от подпомагане на естественото овлажняване. Поставете по едно прясно резенче върху всяко око и се отдайте на пълен релакс за 15 минути. Повтаряйте ритуала два пъти седмично.

Омега-3 мастни киселини

Ако тези незаменими мастни киселини не присъстват в ежедневното ви меню, то рискът от сухота в очите нараства. Редица проучвания доказват, че приемът на омега-3 мастни киселини стимулира производството и подобрява качеството на слъзната течност, която „смазва“ окото и предотвратява усещането за сухота. Може да доставите на организма необходимите количества омега-3 мастни киселини чрез прием на храни като сьомга, сардини, аншоа и ленени семена.

Народна медицина в комбинация с натурален продукт срещу сухота в очите

За оптимална защита от сухота в очите офталмолозите у нас препоръчват редовен прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Този природен продукт представлява рационална комбинация от четири взаимодопълващи се съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. В съчетание те осигуряват отлична пигментна и съдова защита на очите и преодоляват мъчителната сухота.

За максимален ефект при сухота в очите е добре да се добави и ТриОмега 1000+ / TriOmega® 1000+. Този продукт съдържа висока концентрация (1000 mg) биологично активна форма на омега-3 мастни киселини и витамин E с изразен противовъзпалителен ефект за нормализиране на слъзната секреция. В резултат на редовния прием на продукта симптомите като парене, усещане за „пясък“ в окото и дразнене от силна светлина остават в миналото.

borola