проблеми на очите

Използването на пробиотици за възстановяване на баланса в очния микробиом може да помогне при проблеми на очите. Това става ясно от статия, публикувана наскоро в сп. Cataract & Refractive Surgery Today Europe (CRST Europe). Нейни автори са:

  • д-р Карлос Вергес, медицински директор на Института по офталмология към Университетска болница Dexeus в Барселона
  • д-р Вероника Рибас, завеждаща очното отделение в същия Институт

Дисбаланс на очния микробиом – фактор за проблеми на очите

Започваме с уточнението, че под „микробиом“ разбираме микроскопичните организми, предимно бактерии, които живеят в различни части от тялото.

Очите също като червата и кожата притежават вътрешен микробиом. Интересът към очния микробиом е сравнително нов.
„Благодарение на усъвършенстваните техники за секвениране на ДНК знаем, че на очната повърхност има 12 вида бактерии. Те се съдържат в различно съотношение при хората. По този начин подобно на пръстов отпечатък всеки индивид има свой уникален и единствен очен микробиом“, казва д-р Вегес. По думите му редица изследвания сочат, че промените и дисбалансът в очния микробиом могат да предизвикат офталмологични проблеми. „Изхождайки от тези проучвания, се запитахме дали е възможно пробиотиците да се използват като терапевтично допълнение към лечението на тези проблеми“. Споделя д-р Вергес.

В Института по офталмология към университетска болница Dexeus провеждат различни проучвания за ефекта на пробиотиците върху разнообразни очни проблеми

„Към момента изследванията ни са фокусирани към пациенти със синдром на сухото око. Наблюденията ни са, че неспецифичното лечение на състоянието води до известно подобрение, но ефектът е променлив. Когато обаче предписваме специални пребиотици и персонализирани пробиотици, резултатите са обнадеждаващи“, казва д-р Рибас.

Специалистите разкриват, че започват работа с молекулярната лаборатория на Университетска болница Dexeus. Предстои им да изучават задълбочено очния микробиом. Наблюденията и експериментите ще им помогнат да разберат още по-добре как да възстановят дисбаланса в него с помощта на пробиотици.

Ще мине време, докато пробиотиците започнат да се използват масово при проблеми на очите

Страдащите обаче нямат време, за да чакат. От „Борола“, компания лидер в сферата на здравеопазването у нас, знаят това и препоръчват мощния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi.

Продуктът е комбинация от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула доставя оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставките се допълват така, че осигуряват пълна грижа за очите и гарантират естествено подобряване на зрението при различни очни болести.

Продуктът е практически безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ е за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в изцяло растителни капсули (VGcaps). Наличен е аптеките в цялата страна. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola