лечение на диабетна ретинопатия

Ранното лечение на диабетна ретинопатия с анти-VEGF медикаменти забавя прогресията на заболяването, но не подобрява зрителната острота. Това установява проучване на американски учени, публикувано в журнала на Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association, JAMA).

„Резултатите предполагат, че е най-добре редовно да се проверява очното здраве на пациентите и да се прилага лечение само когато е необходимо“. Коментарът е на д-р Радж Матури от Медицинския факултет на университета в Индиана, който е водеща фигура в 4-годишното проучване.

Лечение на диабетна ретинопатия с анти-VEGF медикаменти – повече за ефекта от терапията

Лекарствата от тип „инхибитори на ангиогенезата“ блокират действието на протеин, наречен съдов ендотелен растежен фактор (Vascular endothelial growth factor, VEGF). Оттук и наименованието им – анти-VEGF медикаменти. Те значително намаляват риска от загуба на зрението при диабетна ретинопатия. Офталмолозите обаче се двоумят кога е най-добре да се започне лечението за постигане на оптимални дългосрочни резултати. В своето изследване учените се опитват да намерят отговор на въпроса. То е проведено сред 328 участници, а изследваните очи са 399.

Анти-VEGF инжекции са прилагани превантивно на 200 очи на първия, втория и четвъртия месец от началото на проучването. След това на всеки 4 месеца в продължение на 4 години, с изключение на случаите, в които диабетната ретинопатия значително се подобрява.

Плацебо инжекции са прилагани в 199 очи за същия период от време. Всяко око, което е развило застрашаващо зрението усложнение като оток на макулата, при необходимост е лекувано с анти-VEGF медикаменти.

Резултатите са неочаквани

На втората година от изследването е установено, че превантивното лечение понижава риска от диабетен макулен едем, но не носи значима полза за зрението.

На четвъртата година също не са открити статистически значими разлики в зрителната острота или степента на загуба на зрение на хората, получавали анти-VEGF и плацебо инжекции.

„Надявахме се, че ранното лечение ще предотврати прогресията на диабетна ретинопатия, но не се оказа така. Дори и с превантивни инжекции в около 1/3 от очите се развиха усложнения, застрашаващи зрението“, посочват учените.

Природна подкрепа при диабетна ретинопатия с доказан резултат

Едни от най-известните български офталмолозите препоръчват при диабетна ретинопатия изпитаният Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула доставя на организма лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg).

Благодарение на мощното си взаимодопълващо действие активните съставки осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Редовният и продължителен прием възстановява съдовете на ретината и плътността на макулния пигмент. Подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан.

Положителният ефект, който офталмопротекторът оказва върху очите, може да се увеличи многократно с приема на универсалния съдов протектор Ентан/Entan®. Пълната и рационална комбинация от биофлавоноиди във формулата допринася за заздравяване на малките кръвоносни съдове в ретината.

Продуктите са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

borola