замъглено зрение

Замъглено зрение е, когато усещате, че погледа ви е разфокусиран, което затруднява виждането на фини детайли. Съществуват различни причини за неговата поява, като например сухота в очите, алергии, прекомерна употреба на дигитални устройства. Винаги е добре да посетите специалист, особено когато неприятното замъглено зрение се влошава с течение на времето. Освен това има и няколко естествени начина, по които можете да защитите и дори да подобрите здравето на очите си.

При замъглено зрение – качествената почивка е от значение

Очите са изключително чувствителни и се нуждаят от добра грижа и качествена почивка, за да могат да изпълняват функциите си. Затова се уверете, че спите достатъчно и, че не стоите прекалено много пред дигитални устройства, особено вечер или късно през нощта. Ако все пак работата ви изисква работа пред компютър за дълги периоди през деня, то използвайте метода 20-20-20. На всеки 20 минути, отмествайте поглед за 20 секунди към предмет на 20 метра разстояние, или просто по-отдалечен такъв.

Добра хидратация на тялото и очите при замъглено зрение

Ако замъгленото зрение е причинено от сухота в очите, то може да успеете да подобрите състоянието като на първо място доставите на организма достатъчно течности. Най-добре това да е чиста вода, или чайове. Освен това, когато усетите боцкане или все едно имате песъчинки в окото започнете да мигате по-често. Така естествено зрителният орган ще се овлажни и ще се подобри зрението. Друг начин е да се постави топъл компрес върху клепачите или просто да ги масажирате нежно, за да се стимулират мастните жлези там. Така ще се справите с причината за появилото се замъглено зрение, следователно и със самото състояние.

Богата на полезни вещества диета при замъглено зрение

Спазването на балансирана диета помага на хората със замъглено зрение да се пречистят от вредните вещества в организма и да подобрят зрителната острота. Най-добре е да се консумират храни, богати на витамин А и омега-3 мастни киселини. Витамин А се среща в две форми като:

  • Ретинол, който се намира предимно в животински и млечни продукти, черен дроб и риба.
  • Каротеноиди, които се намират в храни на растителна основа, като сладки картофи, моркови, червени чушки, зеле, спанак и др.

Доказано, диета богата на витамина помага при различни зрителни нарушения, в това число и при замъглено зрение.
От друга страна изследвания показват, че омега-3 мастните киселини имат положителни ефекти върху хора със симптоми на сухота в очите и разфокусираното виждане. Най-голямо количество от тях може да намерите в рибите като сьомга, сардини, пъстърва, освен тях и в орехите и лененото семе.

Прием на пигменти и антиоксиданти за очи при замъглено зрение

Естествените очни пигменти и антиоксиданти за очи са най-добрият помощник на хората, които страдат от замъглено зрение. Снабдяването на организма с тези незаменими вещества допринася за бързо справяне с проблема и увеличаване на зрителната острота. Тъй като необходимите дневни дози не могат да се набавят само от храната, то специалистите приканват засегнатите да приемат мощен офталмопротектор. В този случай това е Околут Комби / Ocolut® Combi. Наложил се като високоефективно средство, осигуряващо пълна грижа за очите и зрението, той е перфектното решение на широк спектър от очни проблеми. Благотворното му действие се дължи на състава му от 4-те най-мощни протектори на зрението – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Тяхната комбинация осигурява пълна пигмента и съдова защита на очите. Редовният прием на продукта води до възстановяване плътността на макулния пигмент, подобряване функцията на фоторецепторните клетки и кръвоснабдяване в зоната на зрителния анализатор.

Потърсете в аптеките или купете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola