сухота в очите

Ако очите ви щипят и парят, изглеждат зачервени или чувствате, че все едно имате песъчинки може да страдате от сухота в очите. Това състояние възниква, когато малките жлези в и около клепачите не отделят достатъчно количество сълзи, за да поддържат очите здрави, а зрението ясно. За да разберете повече за състоянието и как да подходите в посока подобряване сухотата в очите продължете да четете.

Сухота в очите – малко повече за състоянието

Когато сълзите вършат добре работата си те поддържат повърхността на очите гладка и добре хидратирана. Освен това имат функцията да отмиват попадналите в тях прашинки и да ги предпазват от инфекции. Здравите очи произвеждат сълзи през целия ден, за да останат влажни. Съществуват обаче някои фактори, които оказват влияние на липидния слой в зрителния орган. А това предизвиква прекомерно измиване на слъзният канал предизвиквайки неприятните симптоми.

Като причини за сухота в очите може да се посочи:

  • Излагане на UV – светлина без качествена слънчева защита
  • Сух въздух
  • Прекомерна употреба на дигитални устройства
  • Продължително четене или шофиране без почивка
  • Тютюнопушене

За да се справите с неприятните признаци на сухота в очите може да опитате някои от следните лесни стъпки, изброени по-долу.

Често мигане и правилна позиция на екрана за намаляване на неприятната сухота в очите

Гледането в компютър намалява броя мигания в минута. Затова се опитайте да мигате често, когато сте онлайн. Следвайте правилото 20/20 – затваряйте очи на всеки 20 минути за 20 секунди. Освен това, за поддържане на очите овлажнени е добре да нагласите екрана в правилна позиция. Най-добре да е под нивото на очите ви. Така няма да се налага да ги отваряте прекалено широко, което би помогнало за забавяне на изпаряването на сълзите между миганията.

Добрата хидратация е ключова за регулиране на явлението сухота в очите

Всяка част от тялото на човек се нуждае от вода, за да бъде здрава, в това число и очите. Пиенето на течности спомага за поддържането на зрителният орган добре овлажнен. Добре е да не чакате да ожаднеете, в повечето случай това означава, че сте вече леко дехидратирани. Вместо това се постарайте да си поставите за цел да изпивате от 8 до 10 чаши вода на ден. Разбира се, може да я замените с друга течност като прясно изцедени сокове и чай. Освен това консумирането на храни, богати на вода като краставица и диня също се броят. Опитайте и вие и усетете разликата.

Храни, богати на омега-3 мастни киселини в помощ при сухота в очите

Според някои направени проучвания омега-3 мастните киселини са изключително полезни. Те повлияват успешно сухотата в очите, като спомагат за производството на липиден слой в слъзният филм. Храни, богати на тези мазнини са мазните риби като сьомга, сардини пъстърва и др. Други храни с естествено високо съдържание на омега-3 мастни киселини включват орехи, растителни масла (рапично и соево масло) и ленено семе.

Природен офталмопротектор за най-добър ефект при сухота в очите

Все повече специалисти у нас препоръчват прием на природен продукт с доказан ефект и качество, който осигурява пълна съдова и пигмента защита на очите. Околут Комби / Ocolut® Combi е напълно подходящ за случая и отговаря на тези критерии. Всяка растителна капсула съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Рационалната им комбинация предпазва от сухотата в очите и помага за поддържане на добро зрение. Продуктът действа благоприятно на зрителния анализатор при стареене и умора, и спомага за адаптиране на очите към тъмнината. Освен това той е икономически изгоден, тъй като се приема само по 1 капсула на ден, след хранене. Има висок профил на безопасност, което го прави напълно подходящ за продължителна употреба.

Наличен е в аптечната мрежа в страната, както и онлайн в електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където може редовно да се възползвате от атрактивни промоции. Не губете време, защитете здравето на очите си!

borola