омега-3 зрение

Приемът на омега-3 мастни киселини се свързва с редица ползи за целия организъм, включително и с подобряване на очното здраве и зрение. В следващите редове споделяме повече за тези есенциални мастни киселини и от кои очни заболявания предпазват.

Омега-3 мастни киселини и ползите за нашето зрение

Омега-3 мастните киселини биват три вида – ALA, DHA и EPA. Те са есенциални за човешкото тяло, но тъй като то не ги произвежда само, трябва да си ги набавяме отвън, например чрез диетата или с прием на хранителни добавки. Според резултатите от изследвания по темата очите се повлияват благоприятно най-вече при консумация на продукти съдържащи EPA и DHA. Ето от кои очни болести предпазват омега-3 мастните киселини.

Макулна дегенерация

Ниските нива именно на EPA и DHA в организма се свързват с по-голям риск от развитие на макулна дегенерация. Това заболяване на ретината води до увреждане на централното зрение и цветното виждане, а ако не се овладее своевременно, е възможно да настъпи необратима слепота. Изследвания свързват приемът на омега-3 мастни киселини с превенция и забавяне прогресията на макулната дегенерация. Проучване от 2008 г. показва, че консумацията на мазна риба, като сьомга, скумрия и др., поне веднъж седмично, намалява наполовина опасността от развитие на неоваскуларна (или мокра) макулна дегенерация. Тази форма на заболяването се среща значително по-рядко от сухата макулна дегенерация, но крие по-сериозни рискове за зрението. Друго изследване на Националния очен институт на САЩ показва, че вероятността от развитие на възрастово-обусловени очни заболявания е с 30% по-ниска при хората с богата на омега-3 мастни киселини диета.

Синдром на сухото око

Установено е, че омега-3 мастните киселини са подходящо средство за превенция и облекчаване на оплакванията при сухота в очите. Проучване, което анализира здравните данни на повече от 32 000 жени показва, че при тези, които консумират най-много омега-3 мастни киселини под формата на риба и морски дарове, рискът от сухота в очите е 17% по-нисък. Изследванията показват обнадеждаващи резултати и за добавките с омега-3 по отношение на облекчаване сухотата в очите, свързана с използването на компютър.

Глаукома

Има доказателства, които свързват приема на омега-3 мастни киселини с по-нисък риск от развитие на още една група сериозни невродегенеративни очни заболявания – глаукома. Те протичат с атрофия на очния нерв и прогресията им води до необратима слепота. Проучване от 2018 г, публикувано в „JAMA Ophthalmology”, установява, че консумацията на повече EPA и DHA дневно е свързана с по-нисък риск от глаукома. Изследователите достигат до това заключение след анализ на анкети, попълнени от близо 4000 души на възраст над 40 години. Причина за появата на глаукома е повишеното вътреочно налягане, което уврежда зрителния нерв. Учените считат, че приемът на омега-3 мастни киселини спомага за понижаване на налягането в окото и следователно намалява риска от развитие на глаукома или забавя прогресията на заболяването.

Комбинация от омега-3 мастни киселини и още нещо за по-добро зрение

За превенция и овладяване на изброените очни заболявания специалистите у нас препоръчват комбиниран прием на два продукта с изцяло природен състав – Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега1000+/TriOmega® 1000+. Първият съдържа пълна гама от необходимите пигменти и антиоксиданти за очи. Рационалната комбинация от 4-те най-мощни природни протектора на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg), подобрява виждането, предотвратява и спомага за овладяването на най-честите рефракторни увреждания.

Вторият продукт съчетава незаменимите омега-3 мастни киселини и стандартизирани EPA u DHA, стабилизирани с витамин Е. Този продукт е перфектно допълнение към напълно натуралния офталмопротектор, защото подсилва действието му.

И двата природни продукта са напълно безопасни, като няма данни за странични ефекти или противопоказания, дори при продължителна употреба. Ще ги откриете в аптечната мрежа в страната или онлайн на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola