суха дегенерация на макулата

Лекарства срещу ХИВ биха могли да помогнат за предотвратяване на неексудативна/суха дегенерация на макулата – водеща причина за намаляване на зрението. Това установяват учени от университета във Вирджиния. Резултатите са публикувани в PNAS – официалното списание на Националната академия на науките в САЩ.

Подробности за проучването, което предполага, че медикаменти срещу ХИВ могат да профилактират появата на суха дегенерация на макулата

След преглед на 4 различни бази данни за здравно осигуряване изследователите забелязват, че:

  • хората, които приемат нуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза (НИОТ), са изложени на по-малък риск от развитие на суха макулна дегенерация

Тук поясняваме, че нуклеозидните инхибитори на обратната транскриптаза са клас медикаменти, одобрен за лечение на ХИВ инфекция. Те действат във фаза 4, когато генетичният материал на ХИВ се обръща от РНК в ДНК.

И още – сухата форма на макулна дегенерация съставлява около 90% от случаите на макулна дегенерация. Останалите 10% се дължат на по-тежката ексудативна/влажна форма на макулна дегенерация. Сухата форма се характеризира с натрупване на отпадни продукти под формата на т.нар. друзи между слоевете на ретината. Атрофичните ретинални промени на свой ред водят до бавна загуба на зрението.

Приятно изненадани сме, че намаленият риск се наблюдава и в 4-те бази данни, всяка една от които с милиони пациенти, казват учените

Изследователите се надяват, че резултатите от изследването ще допринесат за разработване на лечение на сухата форма на макулна дегенерация. Категорични са, че проведеното от тях проучване преобръща представите за ДНК. То разкрива, че „молекулата на живота“ може да се синтезира извън клетъчното ядро в цитоплазмата на клетките. Според учените натрупването на определен вид ДНК в клетъчната цитоплазма е рисков фактор за макулна дегенерация. По думите им това води до смърт на клетки, които подхранват зрителната част на ретината.

Учените възнамеряват да задълбочат проучването. Целта им е да открият дали въпросните лекарства срещу ХИВ и техните производни действително биха могли да предотвратят загубата на зрение от суха макулна дегенерация.

Срещу суха дегенерация на макулата видни наши офталмолози препоръчват…

Околут Дуо/Ocolut® Duo – 100% природен двукомпонентен продукт, който поддържа доброто зрение. Всяка капсула съдържа лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg в максимално високи количества за двойна пигментна защита на очите. Съставките взаимно усилват своето действие.

Лутеинът притежава силно изразено антиоксидантно действие и неутрализира свободните радикали, увреждащи ретината и макулата (централната зона на ретината).

Зеаксантинът допълва ефекта на лутеина и заедно с него осигурява пълна антиоксидантна защита на очите.
В резултат на синергията между съставките продуктът се прилага за лечение и профилактика както на сухата, така и на мократа форма на макулна дегенерация. Има удобен прием, което улеснява придържането към терапията. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Стига за дълго време и е икономически изгоден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за вегани и вегетарианци.

borola