хигиена на зрението

Едва ли всички хора са наясно колко важна може да се окаже т.нар. хигиена на зрението за поддържане на добро очно здраве. Тъй като очите са най-важния сетивен орган от нашето тяло е необходимо да се грижим ежедневно за тях. Това е една добра инвестиция, която в дългосрочен план може да доведе само до ползи и да намали риска от увреждане на зрението. Затова последвайте тези няколко стъпки, посочени в статията и ги включете във всекидневната си рутина за хигиена на зрението.

Хигиена на зрението в няколко лесни стъпки, опитайте и вие

Без да осъзнаваме, понякога в ежедневието си извършваме някои вредни практики, които в последствие оказват неблагоприятно влияние върху сетивният орган. Но вместо това може да се постараете да спазвате тези съвети.

Не търкайте очите си

Добре е да сте наясно, че прекомерното търкане на очите може да нарани малките кръвоносни съдове, намиращи се там. Това от своя страна причинява подпухналост и тъмни кръгове. Също така, ако това се превърне в нездравословен навик, то би могло да доведе до изтъняване на роговицата и промяна във формата й. А оттам и усещането за замъглено зрение. Осен това, честото пипане на очите повишава риска от замърсяването им и последващи инфекции. Една такава инфекция със сигурност може да застраши зрението.

Носете висококачествени слънчеви очила

Темата със слънчевите очила и обширна, и е добре да запомните, че те не са само моден аксесоар. Качествената слънчева защита, предпазва очите от ултравиолетовите лъчи на слънцето, както UVA, така и от UVB. Това е изключително важно, тъй като ултравиолетовата радиация допринася за развитие на очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация. Важно е да знаете, че слънчеви очила се носят и през зимата, особено на местата с наличие на сняг, при облачно време и в близост до водни басейни – море, язовир, плувен открит басейн.

Намаляване на времето прекарано пред дигитални устройства

Заради дигиталният свят, в който живеем, електронните устройства са станали неизменна част от нашето ежедневие. За да поддържате обаче добра хигиена на зрението е добре да намалите екранното време. Да, лесно звучи, но как да стане това, ако работата ви е свързана предимно на компютър. Като за начало се постарайте светлината около вас да е подходяща, тъй като прекалено големият контраст може да доведе до сухота в очите, замъглено виждане, главоболие и други симптоми на очен дискомфорт. Освен това може да спазвате правилото „20-20-20“. На всеки 20 минути да отделяте поглед от екрана за 20 секунди, към отдалечен на 20 метра предмет.

Придържайте се към балансиран режим на хранене и качествена хидратация

Осигуряването на здравословно меню е съществена част за поддържане на отлична хигиена на зрението. Затова е необходимо да се приемат храни богати на витамин C, A и E, както и омега-3 мастни киселини. За осигуряването им може да наблегнете на консумирането на цитрусови плодове, листни зеленчуци, пълнозърнести храни и риба. Освен това хидратирайте добре тялото си, за да избегнете сухота в очите и неприятно дразнене, с около 7 – 8 чаши вода на ден.

Природно решение за поддържане на добра хигиена на зрението с доказан ефект

За да се погрижите цялостно за очите си и тяхното здраве, специалистите офталмолози препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е изцяло натурален офталмопротектор, в чието съдържание може да се открият оптимални количества от най-важните за зрението очни пигменти и антиоксиданти. Комбинацията от четирите основни съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин осигуряват цялостна пигмента и съдова защита на очите. Те действат като естествени филтри, неутрализират фототоксичното действие на UV лъчите и пазят очите от синята дигитална светлина. Подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и зрителната острота. Редовният прием на продукта може да се използва като допълващо лечение на очни смущения и заболявания и като профилактика на такива. Освен това той е икономически изгоден, тъй като се приема само по 1 капсула на ден.

Потърсете в аптеките или поръчайте онлайн сега от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola