слънчеви очила през зимата

Въпреки, че хората свързват носенето на слънчеви очила през лятото, цялата истина е, че те са необходимост и през зимата. Това може да ви се струва странно, но трябва да сте наясно, че вредата от слънчевите ултравиолетови лъчи не намалява през студените месеци. В статията сме подготвили няколко причини, които ще отговорят на въпроса – защо трябва да носим слънчеви очила през зимата? Освен това, ще ви помогне да разберете важността за поддържане на добро очно здраве и как да стане това.

Защита на очите от ултравиолетови лъчи – една от основните причини за носене на слънчеви очила през зимата

Независимо от сезона, слънцето излъчва ултравиолетови – UV лъчи. Те могат да увредят очите и да увеличат риска от състояния като катаракта, макулна дегенерация и преждевременно стареене на кожата. Освен това UV индексът може да бъде по-висок при ярки снежни условия, отколкото дори и през най-топлите летни дни. Смята се, че до 80% от ултравиолетовата светлина се отразява от снега, а това удвоява излагането на очите на вредни слънчеви влияния. Това доказва, че освен добра слънчева защита за кожата, трябва да се подберат и подходящи слънчеви очила за зрителните органи.

Поради тази причина оптометристите препоръчват носенето на поляризирани слънчеви очила, които предлагат 100% UVA и UVB защита, дори в облачни, студени зимни дни. За разлика от стандартните слънчеви очила, които просто намаляват интензитета на светлината, поляризираните слънчеви очила са покрити с химически филтър, който блокира светлинните вълни, отскачащи от хоризонтални повърхности. Това драстично намалява отблясъците и подобрява точността на цветовете.

Подбиране на качествени слънчеви очила през зимата за предотвратяване на снежна слепота

Ако обичате спорта през зимата – каране на ски, сноуборд или шейни, инвестирането в ефективна слънчева защита на очите е добра идея. Често се случва през зимата, особено по високите места, когато слънцето се отразява от снега и леда, да се отключи временно състояние на очите – снежна слепота. То може да бъде доста болезнено и да причинява различни симптоми като:

  • Зачервяване
  • Болка
  • Подуване на клепачите
  • Главоболие
  • Сълзене
  • Замъглено зрение
  • Потрепване на клепачите
  • Чувствителност към ярка светлина
  • Усещане за песъчинки в окото

За да предотвратите това да се случи, е необходимо да носите качествени слънчеви очила. Те от своята страна, освен защита от вредните слънчеви влияния, могат успешно да предпазят очите от летящи частици по време на любимите зимни занимания. Защитата на очите също така предотвратява свиването на кръвоносните съдове и замръзване на роговицата, заради ниските температури. Освен очила може да носите и фотохромни лещи, които автоматично се адаптират към променящите се условия на светлина за по-добра визуална точност.

Защитата на очите със слънчеви очила през зимата намалява риска от очни заболявания

Продължителното, прекомерно излагане на UV–лъчи, може да доведе до сериозно увреждане на клетките в зрителния орган, а оттам и до различни очни заболявания. Освен това прекаляването с престоя на силно слънце, в условия на вятър може да причини състояние, наречено пингвекула. Това е неракова дегенеративна формация, която се образува върху конюнктивата – защитна лигавица покриваща очната ябълка и вътрешната страна на клепачите. Носенето на слънчеви очила през зимата, може да предпази и от сухота в очите. Това е, когато слъзните очни канали не успяват да произвеждат достатъчно количество течност. А това от своя страна води до дразнене, усещане за боцкане, парене, нарушаване яснотата и качеството на зрението. Ето защо е важно да бъдете проактивни в защитата и здравето на очите си през цялата година.

Природен вътреочен филтър като допълнителна мярка към носенето на слънчеви очила през зимата, за добро очно здраве

За добрата защита на зрителния анализатор отвътре и отвън, специалистите офталмолози препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi. Неговото уникално действие се дължи на рационалната и добре подбрана комбинация от всички необходими пигменти и антиоксиданти за добро зрение: лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. При редовен прием на продукта се осигурява пълна защита на очите от вредната UV светлина. Той е особено подходящ за профилактика и овладяване на състояния като катаракта, макулна дегенерация, сухота в очите и др. Дозира се изключително удобно и лесно – само по 1 капсула на ден, след хранене, което го прави и икономически изгоден.

Не се колебайте и го потърсете в аптеките в страната, или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola