проблеми с очите при децата

Ограничаването на екранното време на малчуганите е наложително, за да се предотврати развитието на редица проблеми с очите при децата. Навлизането на дигиталните устройства в живота ни от най-ранна възраст крие рискове не само за очното здраве, но и за когнитивното развитие и циклите на съня при децата. В следващите редове споделяме повече за опасностите, които дебнат детските очи в дигиталния свят и как да им противодействаме.

Астенопия

Астенопията е усещането за напрежение в очите, което включва симптоми като дразнене, сълзене, умора, повишена чувствителност към светлина и главоболие. Въпреки че децата невинаги споделят конкретни оплаквания, може да забележите, че често търкат очите си или избягват писането на домашни и четенето. Напрежението в очите е резултат от прекомерно натоварване на зрителния анализатор без подходящи почивки и може да се влоши допълнително от отблясъците на екрана. Децата също са склонни да се взират напрегнато и да държат екраните по-близо до лицата си, което влошава астенопията.

Късогледство – сред най-разпространените проблеми с очите при децата

Случаите на миопия при деца нарастват с изключително бързи темпове през последните години. Над 42% от децата в Съединените щати имат късогледство, като тенденцията е този процент да се увеличава през следващите години. Късогледството се проявява най-вече със замъгляване на предмети и обекти в далечината. Много проучвания свързват развитието на миопия с дейности, които изискват продължително взиране отблизо, като използването на дигитални устройства. От друга страна рисковете за детското зрение намаляват при прекарване на повече време на открито, на слънчева светлина. Ето защо игрите навън могат да предотвратят или да забавят прогресията на детското късогледство.

Сухота в очите

Сухите очи са често оплакване при използване на дигитални устройства, както от малки, така и от големи. Макар и повечето хора да не осъзнават, честотата на премигванията намалява, когато се взираме в екраните за продължително време. Това води до усещане за сухота, дразнене, зачервяване и умора в очите. Негативите от близкото взиране засягат особено силно децата, които могат да загубят представа за времето пред екрана, погълнати от любимо филмче или игра.

Как да предпазим детските очи в дигиталния свят?

Изграждането на здравословни навици у децата е предизвикателство за родителите, но ето за какво си струва да настояваме:

  • Спазване на правилото 20:20:20
  • Отдалечаване на екрана на здравословно разстояние от очите
  • Подходящо осветление при използване на дигитални устройства
  • Ограничаване на екранното време преди лягане
  • Повече време за игри навън
  • Поне един час дневно, прекаран на открито, през светлата част от деня
  • Регулярни очни прегледи за деца

Прием на природен офталмопротектор срещу най-честите проблеми с очите при децата

За да се погрижат за здравето на детските очи по най-добрия начин, родителите спокойно могат да се доверят на Околут / Ocolut®. Това е мощен природен офталмопротектор, специално създаден за зрението на малчуганите.

Формулата съдържа естествените очни пигменти лутеин и зеаксантин. Всяка растителна капсула доставя на очните структури 6 mg чист лутеин и 450 mcg зеаксантин. Изследвания на университета в Харвард доказват, че 6 mg лутеин дневно намалява риска от увреждане на макулата (централната част на ретината) с 43%. Зеаксантинът допълва и усилва ефекта на лутеина.

Продуктът се прилага успешно при очна умора и работа с компютър. Намалява риска от рефракторни аномалии и очни заболявания.

Приемът е удобен за децата и икономически изгоден за родителите – по 1 капсула дневно по време на хранене. За да има ефект, продуктът трябва да се взема продължително време. Наличен в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola