уморени очи
В статията за уморени очи ще прочетете: 

Уморени очи е сред най-често поставяните диагнози в офталмологичния кабинет. В последните години се наблюдава тенденция на увеличаване броя на засегнатите, което превръща оплакването в един от бичовете на модерния човек. Повече за причините за лавинообразното нарастване на случаите, симптомите и мерките за превенция можете да разберете в настоящата статия.

Какво се разбира под словосъчетанието “уморени очи”?

Уморени очи е популярното наименование на “астенопия”, състояние, което се характеризира с чувство на силна умора в очите след продължително гледане на близко разстояние. Въпреки сложното си медицинско име, това не е болест, а синдром. Това обаче не означава, че трябва да се пренебрегва. Честото търкане на очите с цел облекчаване на сърбежа и раздразнението крие риск от инфектиране на окото с бактерии или очно увреждане поради механично въздействие върху очните структури. Освен всичко друго, синдромът на уморените очи е много упорито състояние. Макар след кратка почивка засегнатият да изпитва известно облекчение, при повишено зрително натоварване умората в очите пак напомня за себе си. Ето защо е от изключителна важност да се познават симптомите и начините, по които може да им се противодейства.

Кои са симптомите на уморени очи?

Състоянието на очна умора се проявява със следните неспецифични симптоми:

 • болка в очите или около тях
 • възпалени или раздразнени очи
 • трудности при фокусирането
 • замъглено или двойно зрение
 • увеличена чувствителност към светлина (фотофобия)
 • главоболие
 • болка във врата или раменете
 • повишено очно сълзене
 • прекомерна сухота в очите

Най-често симптомите се обострят след безсънна нощ. Причината е, че очите не успяват да отпочинат и раздразненията се влошават.

Още за оплакването “сухота в очите”, характерно за очната умора

Не всеки, който се оплаква от уморени очи, страда от очна сухота. И все пак, това си остава един от най-характерните признаци на умореното зрение. Именно поради това ще му отдадем дължимото внимание в следващите редове.
Синдромът на сухото око е състояние, което се характеризира с некачествен като състав или недостатъчен като количество слъзен филм. Неприятното усещане в очите често е придружено от дразнене, сърбеж, зачервяване и парене. Съвкупността от тези симптоми може да се прояви поради редица причини (някои заболявания, прием на определени лекарства). През последните години обаче като основен провокиращ фактор се сочи високотехнологичният начин на живот. Като специалистите алармират, че ако не се предприемат своевременно мерки, сухотата в очите може да доведе до отслабване на зрението.

Кои са най-честите причини за уморени очи?

Всяка дейност, която изисква напрягане на зрението, води до зрителна умора. В този ред на мисли появата на уморени очи може да бъде провокирана от продължителни периоди на:

 • четене
 • писане
 • шофиране
 • напрягане на зрението в силно или слабо осветено помещение

Безспорно обаче прекомерната употреба на дигитални устройства е основен фактор за претоварването на очите. Статистиката го потвърждава. До 90% от работещите на компютър проявяват симптоми на уморени очи, като се очаква броят на засегнатите да се увеличи през следващите години. Състоянието е толкова широко разпространено, че вече си има наименование – синдром на компютърното око!

Защо дигиталните устройства са главните виновници за уморени очи?

Специалистите са категорични, че хората държат мобилните устройства (смартфони, таблети, лаптопи) твърде близо до очите си. Това кара зрителните органи да се напрягат повече от обикновено, за да фокусират дребни букви и знаци.
Мобилните устройства изморяват и затормозяват очите и от гледна точка на това, че непрестанното взирането в екрана им води до намаляване на миганията, което нарушава нормалното овлажняване на очната повърхност.

Как да се преодолее проблемът “уморени очи”?

Практиката показва, че придържайки се към следните 6 изпитани правила, хората, страдащи от умора в очите, значително могат да намалят дискомфорта:

Осигуряване на подходящо ниво на осветеност
Необходимо е интензитетът на светлина в работното помещения стриктно да се контролира. Това се налага, тъй като, както вече споменахме, оплакването от уморени очи често се дължи на прекомерната осветеност на офиса. Специалистите са единодушни, че за да са свежи очите осветлението на мястото, където се работи, трябва да е по-приглушено.

Премахване на отблясъците
Препоръчително е предметите и повърхности, които блестят ярко или отразяват напълно светлината, да се премахнат от помещението за работа. Добре е при избора на офис оборудване да се залага на мебели с матово покритие. Компютърния монитор, пък непременно трябва да е с антирефлексно покритие.

Намаляване на яркостта
Колкото по-ярки са образите на компютърния екран, толкова повече ще се напрягат очите, за да се предпазят. Именно поради това е добре яркостта на монитора да се регулира. Препоръчва се тя да не е по-силна от светлината в помещението.

По-често мигане
Съветът на специалистите е при работа с компютър да се мига, колкото е възможно по-често. Така слъзният филм се разстила равномерно на клепачите. Очите се поддържат овлажнени, очната повърхност се почиства и се осигурява защита срещу нараняване и инфекции.

Почивка от компютъра
За да се предотврати умората в очите, е необходимо на всеки 40 минути работа с компютър, да се прави 15-минута почивка. В случай че това е невъзможно, е достатъчно погледът да се отмести от дисплея и да се фокусира върху предмети и картини в работното помещение. Доказано е, че спирането на погледа върху рисувани образи разтоварва очите от работа с компютър.

Провеждане на тест за зрение и офталмологичен преглед
Посредством зрителния тест и обстойния очен преглед може да се установи състоянието на очите. Освен това може да се прецени дали продължителната работа с компютър не е предпоставка за задълбочаване на оплакването “уморени очи” и появата на по-сериозни очни проблеми.

Отговорът на природата срещу уморени очи

Все повече офталмолози у нас препоръчват на хората с уморени очи да заложат на два изпитани природни продукта, за да преодолеят безпроблемно очния дискомфорт.

Мощният офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi е първото 100% натурално средство у нас, което осигурява пълна грижа за очите и зрението. Това е възможно благодарение на рационалната комбинация от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи в състава му. Всяка капсула Околут Комби доставя на очите прецизно дозирано количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Четирите протектори на зрението са комбинирани така, че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Действайки в пълен синхрон и взаимно допълвайки своето действие, те допринасят за доброто зрение, като:

 • подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а от там и остротата на зрението
 • забавят стареенето на очните клетки
 • предпазват и възстановяват ретиналните съдове
 • подобряват кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор
 • намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан

В резултат от комплексното действие на своите съставки Околут Комби съдейства за предпазване от редица очни заболявания и рефракторни нарушения. Установено е, че при редовен и продължителен прием Околут Комби значително намалява риска от катаракта, ретинопатия (диабетна, хипертонична, атеросклеротична) и късогледство, синдром на компютърното око, сухота в очите.

За да се подсили превантивното действие на Околут Комби срещу сухота в очите се препоръчва приемът му да се съчетае с ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Този природен дар съдържа висока концентрация (1000 mg) биологично активна форма на Омега-3 мастни киселини и витамин E с изразен противовъзпалителен ефект, които нормализират слъзната секреция. В резултат симптомите като парене, усещане за “пясък” в окото и дразнене от силна светлина остават в миналото.

Както Околут Комби, така и ТриОмега 1000+ имат отлична поносимост и са напълно безвредни дори при дълговременна употреба.

borola