късогледство при деца лечение

Когато се говори за лечение на миопия/късогледство при деца, в действителност става въпрос по-скоро за контрол на симптомите. След това уточнение пристъпваме към същината на днешната тема, а именно – ново лекарство, което може да послужи за целта. Въпросният медикамент съдържа ниска доза атропин – алкалоид, използван за разширяване на зеницата (мидриаза) при офталмологични изследвания.

Изследователи установяват, че при локално приложение на лекарството под формата на капки в продължение на 3 години детското зрение се стабилизира.

Проучването, което е публикувано в онлайн изданието на сп. JAMA Ophthalmology от 1 юни 2023 г., не е първото по рода си. Други изследвания също показват, че ниски дози атропин могат да забавят прогресията на миопия при деца. Те обаче са с малък обхват и кратка продължителност.

Късогледство при деца – повече за ефекта от посоченото лечение, при което се използва ниска доза атропин

Новото изследване е проведено сред 576 деца с късогледство на средна възраст от 9 години. Малките участници са разпределени на произволен принцип в три групи. 411 от децата са лекувани със съдържащи атропин капки за очи в концентрация от 0,01% или 0,02%. А 165 – с плацебо (капки за очи без активно вещество, сляпо лечение).

След 3 години при 28,5% от децата, на които е назначена по-ниска доза атропин (0,01%), се наблюдава минимална промяна в зрението. Това идва да покаже, че те се повлияват добре от лечението.

Сред децата, лекувани с по-висока доза атропин (0,02%), едва 22% са се повлияли от терапията. Процент, който е близък по стойности до този на децата в групата на плацебо (17%). Казано с други думи, няма статистически значима разлика между двете групи.

Изследователите са категорични за едно

Резултатите не означават автоматично, че съдържащите атропин капки за очи в концентрация от 0,01% ще сложат край на зрителните проблеми при късогледите деца.

Остават и отворени въпроси – например кога могат да се спрат капките за очи с атропин и какви биха били последствията от това.

Безопасно природно лечение на късогледство при деца

Офталмолозите у нас препоръчват Околут / Ocolut® за овладяване на късогледство в детска възраст. Продуктът е напълно безопасен, тъй като е изцяло с природен произход. Активните съставки са пречистени естествени очни пигменти лутеин и зеаксантин.

Всяка растителна капсула от продукта съдържа 6 mg чист лутеин и 450 mcg зеаксантин. Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Продуктът осигурява по-добро детско зрение, като подпомага функцията на макулата (централната част на ретината) и очната леща. Действа като вътреочен филтър и „храна“ за окото.

Приемът е удобен за децата, защото дозата е еднократна (1 капсула дневно по време на хранене).

За оптимален ефект се препоръчва по-продължителна употреба.

Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където често има промоционални оферти.

borola