деца с късогледство

Метаболит на кофеина, известен като 7-метилксантин (7-MX), е нова надежда за лечение на деца с късогледство (миопия). Наблюдателни проучвания, публикувани в онлайн изданието на British Journal of Ophthalmology, показват, че той може да забави прогресията на очното увреждане. По думите на изследователите, ако безопасността и ефективността му бъдат потвърдени в широкомащабно клинично изпитване, 7-MX би разширил възможностите за лечение на миопия.

Деца с късогледство и ползи от 7-MX

Данните от предварителните изследвания сочат, че 7-MX възпрепятства прекомерното удължаване на очната ябълка (аксиално удължаване), характерно за късогледството.

Тук е мястото да кажем, че в Дания 7-MX се използва в лечението на детско късогледство от 2009 г. Това обаче е едно от първите изследвания, което проучва дългосрочния му ефект.

Членовете на научния екип преглеждат медицинските досиета на 711 деца (356 момичета и 355 момчета). Малките пациенти са с късогледство и са лекувани в очна клиника в Дания между юни 2000 и януари 2021 г. Те преминават обстоен очен преглед. 624 от децата приемат 7-MX под формата на таблетка в доза до 1200 mg дневно (средно 470 mg). Останалите 87 деца не го правят по една или друга причина.

Средната възраст на малчуганите при започване на лечението е 11 години. Състоянието на очите и зрението им е проследявано средно 3,5 години.

Степента на диоптъра е използвана за оценка на очното състояние на децата

При анализа на данните учените установяват, че лечението със 7-MX води до по-бавна прогресия на миопията и по-малко аксиално удължаване. Приемът на високи дози е свързан с по-добри резултати.

Изследователите казват, че получените данни са в съответствие с тези от експерименталните проучвания. Те обаче подчертават, че проведеното от тях изследване е наблюдателно и не включва потенциално влияещи фактори. Примери за такива са генетика, прекарване на време на открито/на закрито и расова принадлежност. В резултат не може да се установи причинно-следствена връзка между приема на 7-MX и прогресията на късогледството. „Причинно-следствената връзка и степента на ефект от терапията могат да бъдат определени единствено чрез рандомизирано проучване“, казват в заключение изследователите.

Всички деца с късогледство у нас имат верен съюзник в лечението

Околут / Ocolut® е изцяло природен продукт за очна грижа, който успешно се прилага в профилактиката и лечението на късогледство при деца. Формулата съдържа двата основни пигмента за очи лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките се допълват и взаимно усилват действието си.

Продуктът осигурява по-добро детско зрение, като подпомага функцията на макулата (централната част на ретината) и очната леща. Действа като вътреочен филтър и „храна“ за окото.

Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба. Има удобен прием и е икономически изгоден. Предлага се в аптеките в страната. Може да бъде закупен и онлайн от електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg, където винаги има промоции и специални оферти.

borola