Късогледство при децата и бифокални контактни лещи

Меки бифокални контактни лещи могат да помогнат за контролиране прогресията на късогледство при децата. Това установява проучване. Резултатите от него са публикувани в изданието на Journal of the American Medical Association (JAMA) от 11 август 2020 г.

Късогледство при децата и полза от бифокалните контактни лещи

Клиничното изпитване, наречено BLINK, е най-голямото и продължително досега. То се фокусира върху потенциалните ползи от бифокалните контактни лещи за деца. Финансирано е от Американският национален офталмологичен институт (NEI). Това е важна подробност, тъй като повечето предишни проучвания за бифокални контактни лещи са провеждани в азиатски страни. „При децата от Азия прогресията на късогледство може да бъде до 2 пъти по-бърза и 2 пъти по-висока“. Коментарът е на д-р Дъглас Фредерик, детски офталмолог в New York Eye and Ear Infirmary (NYEE) в Маунт Синай, Ню Йорк.

Проучването включва над 290 деца от Охайо и Тексас, които са разпределени на случаен принцип в три групи. Тези от първата група носят силни бифокални контактни лещи, от втората – средно силни бифокални контактни лещи, от третата – монофокални лещи.

Състоянието на децата е проследявано в продължение на около 3 години. „Предишни проучвания на бифокални контактни лещи са с продължителност около 2 години“, отбелязва д-р Фредерик.

При анализа на данните изследователският екип констатира, че…

  • силните бифокални контактни лещи ефективно забавят прогресията на късогледство при изследваните деца
  • средно силните бифокални контактни лещи и монофокалните контактни лещи не забавят прогресията на детското късогледство

Изследователите установяват също, че силните бифокални контактни лещи не крият рискове за зрението на децата.
Учените правят и друго интересно наблюдение. При тестване на способността да разпознават сиви букви на бял фон:

  • децата, които носят бифокални контактни лещи, се справят значително по-добре от тези с монофокални контактни лещи

Меките бифокални контактни лещи излизат около 400 долара годишно и са напълно безопасни за деца над 7-годишна възраст. „Освен всичко са лесни и удобни за употреба. Децата могат да ги поставят и почистват сами“, казва главният автор на проучването Джефри Уолин. Той е заместник-декан по Изследвания и иновации в колежа по оптометрия към Държавния университет на Охайо в гр. Кълъмбъс.

Освен посочените бифокални контактни лещи при късогледство при децата от помощ е и…

Околут/Ocolut® – 100% природен офталмопротектор за добро зрение. Продуктът е специално разработен и предназначен изключително за детските очи и зрение. Формулата му съдържа естествените очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. Съставките са дозирани прецизно и осигуряват нужната дневна доза от очни пигменти.

Продуктът не само помага при намалена зрителна острота, проблеми с нощното виждане и късогледство, но и допринася за:

Напълно безопасен е. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. За постигане на оптимален ефект продуктът трябва да се взема продължително време.

borola