макулна дегенерация на ретината

Консумацията на един портокал дневно може да понижи с 60% риска от развитие на макулна дегенерация на ретината. Това сочи ново проучване на австралийски учени, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition. Разберете на какво се дължи протективният ефект на цитрусовия плод и как да се повиши той с изцяло природно средство.

Как изследователите откриват, че портокалите имат способността да предпазват от макулна дегенерация на ретината?

Изводът на членовете на научния екип е базиран на 15-годишно проучване. То е проведено сред 2 037 австралийци, чиято средна възраст в началото на наблюдението е била 50 години. „Изследвайки факторите, които биха могли да спомогнат за предотвратяване на зрителни проблеми при възрастни хора, се натъкнахме на интересно откритие. Оказа се, че рискът от макулна дегенерация при доброволците, консумирали по 1 портокал на ден, е намалял с 60%“, казва авторът на проучването проф. Бамини Гопинат. Той е категоричен, че приемът дори на едно парче от сочния плод, носи значителни ползи за очите и зрението.

Какво стои в основата на протективния ефект на портокалите срещу макулна дегенерация?

Към момента проф. Гопинат и колегите му не разполагат с еднозначен отговор на въпроса на какво се дължи способността на портокалите да предпазват от макулна дегенерация. Те приписват благоприятния ефект на цитрусите главно на съдържащите се в тях флавоноиди. „Тези вещества са широко познати заради действието си като антиоксиданти. Имат силни противовъзпалителни свойства. Налични са в повечето плодове и зеленчуци с жълто, оранжево и червено оцветяване.“, припомня проф. Гопинат. Фактът, че приемът на флавоноиди от други източници не намалява риска от макулна дегенерация, сериозно разколебава изложената хипотеза. „Това обаче не отменя обстоятелството, че портокалите се отразяват благотворно на очите и зрението“, категоричен е авторът на изследването.

Как да се усили предпазното действие на портокалите срещу макулна дегенерация на ретината?

Все повече специалисти у нас препоръчват на по-възрастните си пациенти да съчетаят промяната в диетата с приема на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Съветът им е продиктуван от факта, че това е един от най-мощните офталмопротектори на българския пазар. Той съдържа максимални количества високопречистени пигменти за очи. Повишените дози лутеин и зеаксантин във всяка растителна капсула на Околут Дуо се натрупват избирателно в макулата (централната зона на ретината) и осигуряват двойна пигментна защита на очите. В резултат от комбинирания прием на активните вещества макулата и ретината се насищат с незаменимите очни пигменти. По този начин се осигурява ефективна защита срещу оксидативния стрес, основен рисков фактор за макулна дегенерация.

Ефектът на Околут Дуо се разгръща постепенно. За постигане на оптимални резултатите се препоръчва продуктът да се приема продължително време. Дълговременната употреба не крие риск от нежелани реакции поради изцяло природния произход на съставките.

borola