Side Menu

Последни публикации

макулна дегенерация

Намалете опасността от макулна дегенерация с прием на портокали и…

Консумацията на един портокал дневно може да понижи с 60% риска от развитие на макулна дегенерация – дегенеративно заболяване на ретината, което е водеща причина за загубата на централното зрение. Това сочи ново проучване на австралийски учени, публикувано в The American Journal of Clinical Nutrition. Разберете как са достигнали до извода, на какво се дължи протективния ефект на любимия на малки и големи цитрус и как да се повиши той с изцяло природно средство.

Как изследователите откриват, че портокалите имат способността да предпазват от макулна дегенерация?

Изводът на членовете на научния екип е базиран на 15-годишно проучване, проведено сред 2 037 австралийци, чиято средна възраст в началото на наблюдението е била 50 години. „Изследвайки факторите, които биха могли да спомогнат за предотвратяване на зрителни проблеми при възрастни хора, се натъкнахме на интересно откритие. Оказва се, че възможността от поява на макулна дегенерация при доброволците, консумирали по един портокал на ден, е намаляла с 60%“, разкрива въодушевено главният автор на проучването Бамини Гопинат, който е професор в Университета в Сидни. Той е категоричен, че приемът дори на едно парче от сочния плод, носи значителни ползи за очите и зрението.

Какво стои в основата на протективния ефект на портокалите срещу макулна дегенерация?

Към момента проф. Гопинат и колегите му не разполагат с еднозначен отговор на въпроса на какво се дължи способността на портокалите да предпазват от макулна дегенерация. Те приписват благоприятния ефект на цитрусите главно на съдържащите се в тях флавоноиди. „Тези вещества са широко познати заради действието си като антиоксиданти. Налични са в повечето плодове и зеленчуци с жълто, оранжево и червено оцветяване и имат силни противовъзпалителни свойства“, припомня проф. Гопинат. Фактът, че приемът на флавоноиди от други източници не намалява риска от макулна дегенерация, сериозно разколебава тази хипотеза. „Това обаче не отменя обстоятелството, че портокалите се отразяват благотворно на очите и зрението“, категоричен е авторът на изследването.

Как да се усили предпазното действие на портокалите срещу макулна дегенерация?

Все повече специалисти у нас препоръчват на по-възрастните си пациенти да съчетаят промяната в диетата с приема на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Съветът им е продиктуван от факта, че това е един от най-мощните офталмопротектори на българския пазар, съдържащ максимални количества високопречистени пигменти за очи. Повишените дози лутеин и зеаксантин във всяка растителна капсула на Околут Дуо се натрупват избирателно в макулата (централната зона на ретината) и осигуряват двойна пигментна защита на очите. В резултат от комбинирания прием на активните вещества макулата и ретината се насищат с незаменимите очни пигменти за ефективна защита срещу оксидативния стрес, основен рисков фактор за макулна дегенерация.

Ефектът на Околут Дуо се разгръща постепенно. За постигане на оптимални резултатите се препоръчва продуктът да се приема продължително време. Дълговременната употреба не крие риск от нежелани реакции поради изцяло природния произход на съставките.

borola

0 коментара

9

Коментари

avatar