детско зрение

С връщане в училище над крехкото детско зрение надвисват опасности. За това предупреждават експерти от офталмологичния институт „Фернандес Вега“ (IOFV) в Испания. Причините са ясни – увеличаване на домашните, посещаване на извънкласни дейности и седенето с часове пред компютъра.

Кои са знаците които подсказват за зрителни проблеми при децата, какви са най-честите диагнози и как да се намали рискът? За всичко това говорим в статията.

Детско зрение – знаци за проблеми и основни диагнози

Често главоболие, повишена чувствителност към светлина (фотофобия), редовно търкане на очите, често мигане. Това са все сигнали за рефракторни нарушения (рефракционни аномалии) или проблеми на оптичната корекция. Именно те насочват към една от трите основни диагнози в детска възраст. Става въпрос за късогледство (миопия), далекогледство (хиперметропия) и неясен образ поради липса на правилно фокусиране (астигматизъм).

Децата с късогледство виждат добре наблизо, но не и надалече. Нарушението се проявява със зрителна умора, объркване на думи при четене отдалече, трудности при четене на думи или текст от разстояние. И още – с неразпознаване на отдалечени лица и предмети.

Алтернативен начин за превенция на детско късогледство е правенето на слънчеви бани. Излагането на слънце (в разумни граници, разбира се) допринася за увеличаване на допамина в тялото, което предотвратява удължаването на очната ябълка. Последното е причина за късогледство в детска и юношеска възраст.

Страдащите от далекогледството деца, пък срещат проблеми със зрението наблизо

Те виждат неясно близкоразположените предмети и лица. Зрението се коригира със събирателни лещи с положителни диоптри.

Астигматизмът най-често е наследствен. Обикновено се среща при деца, чиито родители също са засегнати. Фокусът се нарушава и образите на близко и далечно разположените обекти са мътни и неясни.

Предвид опасността от зрителни проблеми в училищна възраст специалистите препоръчват извършване на редовни профилактични прегледи при офталмолог.

Прием на офталмопротектор – неизменно допълнение за отлично детско зрение

Наши офталмолози съветват родителите да осигурят на децата Околут / Ocolut® от едноименната серия продукти за очно здраве. Това е мощен офталмопротектор, специално създаден за детските очи и зрение.

Формулата съдържа естествените очни пигменти лутеин и заексантин. Всяка растителна капсула доставя на очните структури 6 mg чист лутеин и 450 mcg зеаксантин.

Изследвания на университета в Харвард доказват, че 6 mg лутеин дневно намалява риска от увреждане на макулата (централната част на ретината) с 43%. Зеаксантинът допълва и усилва ефекта на лутеина.

Продуктът се прилага успешно при очна умора и работа с компютър. Намалява риска от рефракторни аномалии и очни заболявания.

Приемът е удобен за деца – по 1 капсула дневно по време на хранене. За да има ефект, продуктът трябва да се взема продължително време. Наличен в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola