очите на дете

Една голяма част от родителите не си дават сметка за рисковете, които крият електронните устройства за очите на дете. Това показват резултатите от национална анкета в САЩ сред родители на деца между 3 и 18 години. Какво още сочат данните от изследването – вижте в следващите редове!

Очите на дете – изложени на много рискове в ежедневието

„От анкетата става ясно, че много родители не са наясно с краткосрочните и дългосрочните проблеми за детските очи от продължителното застояване пред екраните. Това е обезпокояващо! Пренебрегването на рисковете може да доведе до сериозни последици за зрението на децата“. Това казва в изявление до медиите Сара Кларк. Тя е съорганизатор на националната анкета по въпросите за детско здраве в специализираната болница по педиатрия C.S. Mott към Мичиганския университет.

Припомняме, че според експерти прекарването на повече време пред екраните и по-малко на открито увеличава риска от късогледство при децата. А късогледството в детска възраст на свой ред може да доведе до по-сериозни очни проблеми в бъдеще.

„Родителите трябва да насърчават децата да са минимум 1-2 часа навън през деня. Излагането на естествена светлина помага за развитието на детските очи. Игрите под открито небе, пък са добър начин за превенция на късогледство“, посочва Кларк.

Резултатите в анкетата дават представа и за другите пренебрегвани от родителите рискове за детските очи и зрение

Опасност, която се неглижира, е излагането на ярка светлина. По-малко от 1/3 от 2002 анкетирани са съгласни, че носенето на слънчеви очила е важно за здравето на детските очи. Едва 2 от 5 души изискват от децата да носят тъмни очила с UV защита, когато са на открито.

Другите често пренебрегвани рискове за очното здраве при децата са четене на слаба светлина, гледане на близко разстояние от телевизора и лош хранителен режим.

Очите на дете – трябва да се пазят постоянно, не само пред екрана на дигиталните устройства

Специалистите у нас го знаят и затова препоръчват Околут / Ocolut® от едноименната серия продукти за очно здраве на българската компания „Борола“. Това е мощен офталмопротектор, създаден с много грижа за детските очи.
Активни съставки във формулата са естествените очни пигменти лутеин и зеаксантин. Всяка растителна капсула доставя на очните структури 6 mg чист лутеин и 450 mcg зеаксантин.

Изследвания на университета в Харвард доказват, че 6 mg лутеин дневно намалява риска от увреждане на макулата (централната част на ретината) с 43%. Зеаксантинът допълва и усилва ефекта на лутеина.

Продуктът защитава очите от синята светлина, идваща от екраните, и от вредните слънчеви лъчи. Намалява риска от рефракторни аномалии като късогледство и от очни заболявания. Освен за профилактика е подходящ за допълващо лечение на деца с нарушено зрение.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. За постигане на оптимални резултати е нужна по-дълговременна употреба.

borola