индикации за късогледство при деца

Важно е да сме нащрек за всякакви индикации за късогледство при деца, защото през последните години зрителното нарушение буквално се превърна в бич за най-малките. Експертите наблюдават две негативни тенденции – все повече деца са с късогледство и то от все по-ранна възраст. В следващите редове споделяме за кои признаци на миопия да следите, за да се погрижите навреме за очното здраве на детето.

Изоставане в училище – една от най-честите индикации за късогледство при деца

Всеки проблем със зрението на детето може да окаже негативно влияние върху неговото развитие. Внезапното понижаване на резултатите в училище е повод да проверите очното здраве на малчуганите. Неспособността на детето да се концентрира и нежеланието да се съсредоточи върху задачи, които се изпълняват „отблизо “като четене и писане, може да е знак, че способността за фокусиране на приближени обекти е нарушена. Най-доброто решение е да посетите офталмолог, който при необходимост ще препоръча подходящи очила за коригиране на зрението.

Често разтъркване на очите

Разтъркването на очите при деца обикновено е провокирано от зрителна умора или невъзможност за фокусиране на близките предмети и обекти. Възможно е това да е един от издайническите симптоми на миопия. Особено ако детето търка очи при четене, писане, рисуване и изпълняване на други дейности, които изискват взиране в близки обекти. Друг възможен вариант е малчуганите да прекарват повече от допустимото време пред екраните на дигиталните устройства. Прекаляването с видеоигрите, гледането на телевизия и др., може да доведе до умора на зрителния анализатор. Разтъркването на пръв поглед изглежда безобиден начин да разтоварим очите, но всъщност повишава риска от инфектиране или нараняване на зрителния анализатор.

Трудности при разпознаване на близките

Обикновено децата са нетърпеливи да видят родителите си, които идват да ги приберат от училище или детска градина след края на занятията. Но когато детето е с късогледство, то вероятно ще изпита трудности докато се ориентира къде са близките му. Ако забележите, че малчуганите се оглеждат по-продължително време с присвити очи и изглеждат объркани или смутени, то вероятно това е опит да фокусират къде се намирате.

Не пренебрегвайте тези индикации за късогледство при деца!

Очното здраве на най-малките изисква специални грижи от страна на родителите. Ако детето е с късогледство, спокойно може да се доверите на природния офталмопротектор Околут / Ocolut®, създаден съобразно нуждите на зрителната система на най-малките. Всяка капсула съдържа оптимално количество от двата най-важни пигмента за очи – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Те подхранват зрителния анализатор и действат като вътреочен филтър, като предпазват от вредното влияние на UV лъчите. Обезвреждат свободните радикали и подпомагат функцията на макулата и ретината. Тези свойства правят продукта подходящ за лечение и профилактика на най-честите очни проблеми в детска възраст. Не сдържа консерванти и изкуствени овкусители. Напълно безвреден и с отлична поносимост. Подходящ за продължителна употреба. Има удобен прием и е икономически изгоден.

borola