какво е миопия

Краткият отговор на въпроса „какво е миопия“ е късогледство. Но всъщност това е един от най-разпространените зрителни проблеми в световен мащаб както сред възрастни, така и при деца. Според статистическите прогнози до 2050 г. почти 50% от света (5 милиарда души) ще бъде с късогледство. Световната здравна организация определя темповете, с които нараства разпространението на миопия като тревожни.

Какво е миопия – най-важното, което трябва да знаем

Късогледството обикновено се развива най-бързо при деца на възраст 7-11 години и може да бъде предпоставка за дългосрочни проблеми със здравето на очите, дори водещи до слепота. И въпреки че темповете, с които се разпространява са изумителни, конкретната причина за късогледството все още е мистерия. Изследователите знаят, че миопията възниква, като „грешка в развитието“ на детските очи. Вместо да фокусират изображения върху ретината (светлочувствителната тъкан в задната част на окото) изображенията на отдалечени обекти се фокусират върху точка пред ретината. Но механизмите, които предизвикват този вид растеж на очната ябълка, остават неясни. За да забавите прогресията на миопия при деца, е важно да разпознаете своевременно признаците, които подсказват за зрителния проблем.

Обърнете специално внимание ако:

  • Детето не разпознава отдалечени обекти в пространството
  • Малчуганите приближават предметите прекалено близо до себе си
  • Детето изостава в училище

Какво е новото?

В продължение на десетилетия зрее идеята, че периферното зрение влияе върху късогледството. И днес учени от университета в Хюстън обръщат по-специално внимание на тази хипотеза. „Нашата цел в дългосрочен план е да разберем влиянието на периферните оптични и невронни фактори върху развитието на късогледство“, коментира изследовател от екипа.

„Смятаме, че зрителната система, включително окото, използва тази ориентация на замъгляването в периферията, за да определи посоката на растеж на очите.“ Освен това както оптичните, така и невронните свойства, включително ретината и мозъка, са подобни и се предполага, че работят в синхрон за развитието на окото още в детска възраст. За да определи механизмите на периферното зрение, екипът работи в посока разработване и внедряване на иновативни оптични инструменти.

Следващият етап е проследяване на зрението сред младежи за период от 3 години. „Изключително важно е да се изследват механизмите, които са в основата на развитието на късогледство, за да се проектират ефективни интервенции за контролиране на прогресията при деца и за забавяне или дори предотвратяване на появата му“, коментира изследователят. Какви ще са резултатите предстои да разберем.

За профилактика и овладяване на късогледство при деца може да се доверите на доказан природен продукт

Ранното откриване и навременното лечение на късогледство при децата са от съществено значение за предотвратяване на евентуални усложнения, които могат да нанесат непоправими щети на очното здраве и дори да забавят интелектуалното им развитие. Обикновено състоянието се стабилизира в зрелостта, но поради риска да се влоши отново на по-късна възраст е желателно да се полагат допълнителни грижи за подхранване и защита на зрителния анализатор. За целта се препоръчва редовен прием на най-важните пигменти за очи, които организмът не може да синтезира сам. Ще ги откриете в природния продукт Околут / Ocolut®, който съдържа оптимално количество високо пречистени специфични очни пигменти лутеин и зеаксантин. Той е първи избор на офталмолозите при профилактика и лечение на очни заболявания при деца, тъй като подпомага зрението, функцията на макулата и лещата на окото.

borola