за зрението

В публичното пространство се говори много за зрението, но не бива да приемаме всичко за чиста монета. В следващите редове споделяме 3 от най-разпространените заблуди по темата и каква е истината зад тях.

Ако не забелязвате промяна в зрението, няма нужда да посещавате офталмолог

Това твърдение е опасна заблуда, защото едни от най-сериозните очни болести като глаукома, макулна дегенерация и катаракта, може да се развиват напълно безсимптомно. Същевременно ако очните болести не се овладеят своевременно, последиците за зрението могат да бъдат необратими и дори да настъпи пълна слепота. По време на очен преглед също така може да се установят индикации и за други сериозни заболявания, като увредени кръвоносни съдове или съединителна тъкан. Тъй като очите образно казано са „прозорец“ към цялостното здравословно състояние не бива да ги неглижираме. Ето защо профилактичното посещение при офталмолог веднъж годишно или на две години е задължително.

Носенето на очила е вредно за зрението

Теорията за естествената корекция на зрението определено има своите привърженици. Става въпрос за вярването, че виждането ще се подобри самостоятелно без намесата на очила или контактни лещи. Привържениците на тази хипотеза считат, че мускулите, които контролират очната леща закърняват при носене на средства за корекция на зрението, защото активността им е понижена. Истината е, че тази теория е опровергана от науката. Носенето на очила може да навреди на виждането единствено, когато те не отговарят на индивидуалните потребности на пациента. Когато диоптърът е правилно определен, носенето на коригиращи очила се свързва само с ползи за по-добро виждане.

Очите се „износват“ с годините

Според този популярен мит влошаването на зрението с годините е резултат от това, че постоянно ги употребяваме. Разбира се, истината е по-различна. Виждането може да се влоши с напредване на възрастта, защото не се грижим достатъчно добре за него. Много от проблемите с очното здраве могат да бъдат лекувани, ако се открият и третират своевременно. За катарактата, известна още като старческо перде, дори успешно се прилага хирургическа интервенция за отстраняване на проблема. Ето защо не отлагайте прегледа при офталмолог за профилактика на зрението и при първи симптоми. Важно е да уточним, че детските очи също страдат от болести, така че прегледът при очен лекар е задължителен и за най-малките.

Природна помощ за зрението – не е мит, а доказан факт!

Някои натурални съставки са доказали ефективността си за очното здраве и помагат при най-честите болести на зрителния анализатор и рефракторни нарушения.

Околут Комби / Ocolut® Combi е единствения природен продукт у нас, който съчетава всички пигменти и антиоксиданти за здрави очи. Натуралният офталмопротектор съдържа рационална комбинация от лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, които осигуряват пълна пигментна и съдова защита. При редовен прием продуктът неутрализира вредното влияние на свободните радикали, защитава ретината, макулата и кръвоносните съдове. Изключително подходящ е за профилактика и овладяване на зрителни смущения и очни заболявания. Безспорно предимство на продукта е удобната и икономически изгодна дозировка – приема се по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене. Може спокойно да се употребява от вегани и вегетарианци. Изцяло природният състав гарантира високия профил на безопасност. Няма данни за противопоказания и нежелани ефекти, дори при продължителна употреба.

borola