здравето на очите

Плуването в басейн помага за укрепване на организма и разхлажда в топлото време, но излага на опасност здравето на очите. За това предупреждават от Американската академия по офталмология (AAO).

Опасности за здравето на очите, които крие водата в басейна

„Плуването в басейн би могло да раздразни очите. Причината за това естествено са хлорът и дезинфектантите във водата“. Думите са на д-р Рафаел Хименес, офталмолог в болница „Киронсалуд Кордоба“. Специалистът посочва, че повърхността на окото е покрита със слъзен филм. Това е тънък прекорнеален слой, който поддържа роговицата овлажнена и гладка, и осигурява добро зрение и комфорт. „Хлорът и останалите вещества, използвани за дезинфекция на водата в басейна, са в състояние да нарушат целостта на слъзния филм. В резултат окото става раздразнено и зачервено, сълзи и се появява усещане за сърбеж“, информира д-р Хименес.

Но с това опасностите не свършват!

Офталмологът подчертава, че нарушеният слъзен филм повишава риска от попадане на бактерии в очите. По думите му тези бактерии могат да предизвикат конюнктивит. Състоянието е известно още като розово око и представлява:

При появата на конюнктивит трябва обезателно да се посети лекар, а не да се прилага самолечение, казва д-р Хименес

Той алармира, че друг проблем, с който могат да се сблъскат хора, които обичат да плуват в басейн, е сухотата в очите. Състоянието е свързано с намалена продукция/ускорено изпарение на сълзите, или с нарушена пропорция в съставките на слъзния филм. Оплакванията, които предизвиква, са усещане за чуждо тяло в окото, зачервяване, замъглено зрение, отделяне на очен секрет.

Предвид всичко казано дотук, офталмолозите дават следните препоръки при плуване в басейн:

  • сваляне на контактните лещи
  • носене на висококачествени плувни очила
  • измиване на очите с чиста вода непосредствено след плуване
  • поддържане на добра хидратация
  • прием на офталмопротектор

Наши офталмолози използват като средство на първи избор за профилактика на здравето на очите през летните месеци…

Това е мощна комбинация от четири специално подбрани природни съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Осигурява пълна грижа за очите и подобрява зрението. В допълнение неутрализира фототоксичното въздействие на UV лъчите.

Двукомпонентен продукт, който снабдява очите с основните пигменти на макулата – лутеин и зеаксантин. Действа като вътреочен филтър и „храна“ за окото. Предпазва очите от слънчевата радиация.

Продуктите са практически безопасни. Не съдържат консерванти и изкуствени овкусители. Предлагат се в иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули). С това те се превръщат в перфектен избор за вегетарианци и вегани.

Налични са в аптеките в цялата страна. Могат да бъдат поръчани и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola