храни за силно зрение

В настоящата статия ще представим най-ценните храни за силно зрение. Вижте кои са те и не пропускайте да ги включите в хранителния си режим.

Най-добрите храни за силно зрение

Храни, богати на лутеин и зеаксантин

Лутеин и зеаксантин са мастноразтворими каротеноидни вещества, които се натрупват в макулата (централната част на ретината), ретината и лещата на окото. С мощното си антиоксидантно действие те предпазват очните структури от отрицателните външни влияния като излагане на UV лъчи и на синята светлина, излъчвана от дигиталните устройства. В допълнение намаляват оксидативния стрес в клетките – основен рисков фактор за развитието на редица очни заболявания. Освен това способстват за забавяне стареенето на окото. Съдържат се основно в зеленолистните зеленчуци, портокалите, мандарините, пъпешът, мангото, папаята, червеното грозде, сините сливи, царевицата, тиквата, морковите, чушките и яйчния жълтък.

Естествени източници на астаксантин

Астаксантин е каротеноид, който притежава 100 пъти по-силни антиоксидантни свойства от витамин E и е 10 пъти по-мощен от бета каротин. С доказани ползи е за здравето на ретината. Основни източници на астаксантин са морските водорасли, сьомгата, пъстървата, скариди, раци, омари и други морски деликатеси с характерен розов цвят. Често се налага допълнителен прием на астаксантин, тъй като той се съдържа в малко храни, които се консумират предимно през летните месеци.

Храни, които съдържат омега-3 мастни киселини

Специалистите са категорични, че този вид полезни мазнини имат ключова роля за здравето на фоторецепторните клетки на ретината. Отлични източници на омега-3 мастни киселини са сьомгата, сардината и скумрията. Растителни източници на незаменимите омега-3 мазнини са лененото масло и лененото семе, студено пресованият зехтин и орехите.

След като се запознахте с най-важните храни за силно зрение, вижте как можете да усилите техния благотворен ефект

Пълен набор очни пигменти и антиоксиданти, необходими за подобряване на зрителната острота, се съдържат в Околут Комби/Ocolut® Combi. Всяка капсула на този 100% натурален офталмопротектор доставя на очите четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 мг). Освен че усилва зрението Околут Комби значително намалява риска от редица очни заболявания и рефракторни нарушения. Подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор, забавя стареенето на очните клетки и подобрява нощното зрение.

Околут Комби е не само ефективен, но и напълно безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Идеално решение е за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в иновативни изцяло растителни капсули (VGcaps) без желатин.

borola