иновативно лечение на сухо око

Напредването на медицината позволява прилагането на иновативно лечение на сухо око, когато е необходимо. В повечето случаи състоянието е временно и преминава след въвеждане на леки промени в ежедневието. Но за част от потърпевшите синдромът на сухото око е хроничен проблем, който може да има негативно отражение върху качеството на живот. Обикновено тези случаи са резултат от промени в нивата на хормоните, например при менопауза, автоимунни или възпалителни заболявания. При постоянен дискомфорт симптомите на сухота в очите могат да се повлияят чрез хирургични процедури. Целта на интервенцията може да бъде:

  • Добавяне на сълзи
  • Предотвратяване повишеното изпаряване на слъзна течност
  • Увеличаване производството на сълзи

В следващите редове споделяме 2 иновативни метода, които се радват на добър успех за овладяване на сухота в очите.

Слъзни тапи – иновативно лечение на сухо око

Една от често срещаните хирургически процедури за лечение на сухота в очите е поставянето на слъзни тапи. Те се слагат в крайната точка на горния и/или долния клепач, за да предотвратят дренажа на течност от окото. По този начин се съхранява естественото овлажняване на окото и неприятните симптоми като сърбеж, парене и зачервяване намаляват. Интервенцията за поставяне на слъзни тапи обикновено е безболезнена и с кратък период на възстановяване. Пациентите могат да се върнат към обичайните дейности от ежедневието почти веднага. Слъзните тапи са 2 вида – временни, които се разтварят, или почти постоянни, които се използват с месеци/години. Възможни странични ефекти след интервенцията са сърбеж или дразнене в крайчето на окото (слъзна карункула), които обикновено преминават самостоятелно.

Терапия с интензивна импулсна светлина при хронична сухота в очите

Терапията с интензивна импулсна светлина или IPL терапията е неинвазивна хирургична процедура, която използва инфрачервена светлина за разрушаване на малки кръвоносни съдове в мастните жлези на окото. Дисфункцията на тези жлези (мейбомиеви жлези) е често срещана причина за сухота в очите. Тяхната функция е да произвеждат липидна течност, която защитава повърхността на окото. При дисфункция на мейбомиевите жлези окото е по-уязвимо на дразнения, възпаление и инфекции. По време на IPL процедура се прилага инфрачервена светлина директно върху клепачите. Терапията отнема около 10 минути и може да се прилага 4 пъти в годината.

Естествено овлажняване на окото с природни средства

Специалистите у нас препоръчват ефективна комбинация от два природни продукта за овладяване на сухотата в очите.
Околут Комби/Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор, който съчетава оптимални количества очни пигменти (лутеин и зеаксантин) и антиоксиданти (астаксантин и проантоцианидин). Активните съставки са комбинирани така, че взаимно да се допълват и да осигурят пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. При редовен прием премахва паренето, дразненето и усещането за чуждо тяло в окото. Продуктът нормализира слъзната секреция и подобрява зрителната острота.
Перфектно допълнение към натуралното средство е ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Този висококачествен продукт с максимална чистота действа благоприятно срещу сухота в очите, благодарение на високата концентрация на омега-3 мастни киселини, обогатени с витамин Е.

И двата продукта са с висок профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Подходящи са за дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg

borola