катаракта при млади хора

Все по-често се чува диагнозата „катаракта при млади хора“, което е изключително обезпокоително. Това е така, защото обикновено се свързва със стареенето и е прието, че състоянието засяга само по-възрастни хора. Според едно проучване на Майо Клиник все по-голям брой млади хора, включително и деца, развиват катаракта. Причина се оказват редица фактори на съвременния свят. Като се започне от постоянното взиране в екраните на дигиталните устройства, и се премине през все по-вредното влияние на ултравиолетови лъчи и завършим с влошеното екологично състояние на земята. Все пак има и добра новина. Съществуват редица практики за намаляване риска от развитие на катаракта при млади хора и забавяне на прогресията при вече поставена диагноза.

За предпазване от катаракта при млади хора значение има UV защитата

Продължителното излагане на ултравиолетова светлина оказва негативно влияние на цялостното благосъстояние на човек, в това число и нанасяне на вреда на зрителния орган. UV-лъчите предизвикат окислително увреждане, при което свободните радикали могат да разрушат протеините в лещата на окото и да ги накарат да се слепят. А това води и до развитие на катаракта при млади хора. За да предотвратите това, е добре да носите слънчеви очила, които блокират 100% ултравиолетовите лъчи. Като допълнителна защита, когато се налага да излизате в пиковите слънчеви часове на дой-добре използвайте и шапки с широка периферия. Редовното използване на UV-защитни очила, дори в облачни дни, е от решаващо значение за дългосрочното здраве на очите и намалява риска от поява на „перде на окото“.

Поддържане на здравословна диета като превенция от катаракта при млади хора

Тъй като може би не намирате връзката между храната и състоянието, веднага обясняваме къде се крие тя. Консумирането на диета, особено богата на антиоксиданти, витамини и минерали, ще помогне за защита на очите от оксидативен стрес и възпаление, като и двете допринасят за развитие на катаракта. Храните с високо съдържание на витамини С и Е, като цитрусови и горски плодове, ядки и зеленолистни зеленчуци, са особено полезни. Освен това, включването на омега-3 мастни киселини, намиращи се в рибата и лененото семе, са първи помощник за цялостното здраве на очите. Не забравяйте и за качествената хидратация, която е от значение за поддържане естествената влажност и функция на зрителния анализатор.

Редовни очни прегледи за ранно диагностициране на катаракта при млади хора

Рутинните посещения при очен специалист могат да помогнат за цялостното наблюдаване на здравето на очите и за улавяне на ранни признаци на развитие на катаракта. Очните прегледи могат също да идентифицират други състояния, които да се окажат предпоставка за поява на очното заболяване, като диабет или високо кръвно налягане. Ранното откриване позволява навременна намеса и лечение, което потенциално предотвратява прогресията на състоянието. Затова е важно младите хора да посещават специалист поне веднъж на всеки две години или по-често, ако има причина за това.

Изпитано природно средство за успешна превенция на катаракта при млади хора

Все повече офталмолози препоръчват на своите пациенти да съчетаят предпазните мерки при работа с компютър с приема на Околут Комби / Ocolut® Combi. Той е първият 100% натурален продукт на пазара у нас, който съдържа всички пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула от този природен дар доставя на зрителните органи оптимално количество лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Благодарение на мощното допълващо действие на активните съставки продуктът осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите. В резултат забавя стареенето на очните клетки, подобрява функцията на фоторецепторните клетки и кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор. За да разгъне напълно своя профилактичен ефект, натуралното средство трябва да се приема продължително време. А благодарение на високия си профил на безопасност, това е възможно. Дозира се по 1 растителна капсула на ден, след хранене, което му дава и още едно предимство – икономически изгоден.

Можете да закупите от всяка аптека в страната или да поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola