макулната дегенерация

Пропускането дори само на един офталмологичен преглед може да доведе до влошаване на зрението при макулната дегенерация. За това алармират изследователи от Медицинския факултет на Пенсилванския университет в САЩ. Резултатите от проучването са публикувани в онлайн изданието на сп. JAMA Ophthalmology на 6 февруари 2020 г.

Макулната дегенерация и нуждата от регулярен преглед при специалист

Дегенерацията на макулата е водеща причина за загуба на зрението сред по-възрастните хора по света. Предвид на това учените наблягат на необходимостта от стриктно спазване на планираните прегледи при офталмолог.

Изследователите анализират данни на близо 1200 американски пациенти с възрастова (сенилна) макулна дегенерация. Пациентите са част от 2-годишно клинично изпитване на лечение с анти-VEGF медикаменти (препарати, потискащи образуването на нови патологични съдове). Инжекциите с анти-VEGF медикаменти се прилагат вътреочно през равни интервали от време (обикновено между 4 и 6 седмици), определяни от лекуващия очен лекар.

Пациентите в изследването трябва да посещават офталмолог веднъж на 4 седмици. Предвидени са общо 26 посещения, като не се инжектират анти-VEGF медикаменти при всяко посещение.

При анализа на данните изследователите отбелязват значителни разлики между пациентите, които са ходили редовно на очен преглед, и останалите.

Оказва се, че пациентите, които са пропускали някои от прегледите, са в по-висок риск от влошаване на зрението.

Изчислено е, че всяко пропуснато посещение при офталмолог е свързано със спад на зрителната острота от 0,7 по стандартната буквена зрителна таблица

Данните сочат, че пациентите, които са оставяли прозорец средно от 36 до 60 дни между посещенията, не могат да разчетат 6,1 букви. Тези, които са оставили повече от 60 дни между посещенията, пък не са в състояние да различат 12,5 букви. Сравнението е на базата на пациентите, посещавали редовно офталмолог.

„Трябва да се тревожим по-малко за това колко точно инжекции са поставени и повече за това как да не се пропуска очен преглед“. За това е категоричен водещият автор на изследването д-р Браян Вендербийк.

Приемът на продукт за възстановяване на доброто зрение е също толкова важен, колкото редовния офталмологичен преглед при макулната дегенерация

Специалистите по очно здраве у нас препоръчват Околут Дуо / Ocolut® Duo. Благодарение на високите концентрации естествени очни пигменти този 100% натурален продукт влияе благоприятно при дегенерация на макулата.

Всяка растителна капсула съдържа чист лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg. Съставките са комбинирани така, че да имат максимален положителен ефект върху очите и зрението.

Продуктът е от особена полза при вече настъпило нарушение в зрението.

Новите проучвания показват, че високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, а и имат способността да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004).

Високото количество зеаксантин усилва ефекта на лутеина.

Приемът е удобен – по 1 капсула дневно, след хранене.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за дълговременна употреба.

borola