коронавирус очите

След изследване с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) учени установяват усложнения в очите на някои пациенти, прекарали тежък коронавирус (COVID-19). Това става ясно от статия, публикувана на 16 февруари 2020 г. в сп. Radiology.

Вижте повече подробности за проучването, което открива усложнения в очите на хора с тежка форма на коронавирус

Проучването, което е проведено от Френското общество по неврорадиология (SFNR), цели да открие признаци за възможни сериозни последици за очите след прекаран ковид. В него участват 129 пациенти, изкарали тежко инфекцията. Всички те са подложени на изследване с ядрено-магнитен резонанс, за да се установи естеството и честотата на очните нарушения.

Анализът на резултатите показва, че 9 от пациентите (7%) имат аномалии на очните ябълки. При всички тях са открити възли в макулата – централната част на ретната, отговорна за „финото“ зрение, четенето, разпознаването на лица и обекти и за цветоусещането. При 8 от участниците, които са прекарали известно време в интензивното отделение заради усложнения от коронавирус, възлите са и в двете очи.

Хипотези относно усложненията в очите при тежък коронавирус

Учените все още не знаят какви са механизмите на образуване на въпросните възли в макулата. Предполагат, че са свързани с възпалението, причинено от SARS-CoV-2 – вируса, който причинява COVID-19. Не изключват обаче и възможността възлите да са резултат от проблеми с дренажа на малките кръвоносни съдове в очите. Такъв проблем е установен при пациенти с интубация или в реанимация, които рутинно са обръщани по корем. Седем от пациентите с възли в макулата са прекарали продължително време в това положение на тялото в интензивното отделение.

Данните от проучването потвърждават тревожната констатация, че COVID-19 има по-тежки последствия при хора с придружаващи заболявания. Двама от деветте участници в изследването са с диабет, други двама с хипертония и шестима със затлъстяване.

„Проучването показва нуждата от скрининг на очите на пациентите с тежък ковид“, категорични са учените.

Работеща комбинация за пълна грижа за очите в условия на пандемия от COVID-19

Водещи офталмолози у нас препоръчват следните два продукта за защита на очите през настоящата пандемия от коронавирус:

Околут Комби/Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор, съчетал в себе си силата на най-важните пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула от този природен продукт съдържа прецизно дозирано количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Съставките взаимно се допълват и усилват действието си. Комбинирани са така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Ентан/Entan® e универсален съдов протектор, който съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Като доставя на организма стандартизиран екстракт от листа на Гинко билоба (40 mg) – флавон гликозиди и терпин лактони, и проантоцианидин (80 mg), той оказва положителен ефект върху цялото съдово дърво. Заздравява кръвоносните съдове и повишава еластичността им, подобрява кръвоснабдяването на ретината и ендотелната функция.

И двата продукта са напълно безопасни и са подходящи за продължителен прием. Могат да се намерят в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg.

borola