Side Menu

Последни публикации

късогледство

Късогледство – как да овладеем риска?

Начинът на живот на съвременното общество все повече предразполага към развитие на късогледство. Неслучайно това е едно от най-честите зрителни нарушения в световен мащаб.
Късогледството, познато още като миопия, представлява рефракционна аномалия на зрението. Развива се в резултат на често и продължително фокусиране на погледа на близки разстояния. Най-често това се случва при работа с компютър или редовно взиране в мобилни или други електронни устройства, четене на книги или гледане на телевизия. По този начин се нарушава способността на окото да се фокусира върху по-далечни обекти, в резултат на което се стига до издължаване на очната ябълка – физиологичен проблем, който за съжаление е необратим.
Окончателно излекуване на състоянието не е възможно към настоящия момент. Но съществуват мерки, които могат да бъдат предприети с цел превенция и ограничаване на риска от развитие на късогледство.

Овладяване на риска от развитие на късогледство

Най-качествен и резултатен контрол на риска от късогледство се осъществява в ранна детска възраст. Колкото по-рано се установи наличието на подобно зрително нарушение, толкова по-голям е шансът за успешно овладяване на прогресията на заболяването. Независимо колко незначителни и слабо забележими са проявите на късогледство, консултацията с опитен офталмолог е наложителна.

Разбира се, мерки като ограничаване на времето, прекарано пред компютъра и други електронни устройства е необходимо да бъдат приложени незабавно. Като допълнение към тази наложителна мярка обаче е силно препоръчително да се увеличи времето, прекарано на открито.

Проведени са редица научни изследвания относно ефекта на дневната слънчева светлина върху зрението. Експерти в областта смятат, че слънчевите лъчи способстват за намаляване на риска от развитие на късогледство. Учени от университета в Кеймбридж обединили резултатите от 23 проучвания по темата. В заключенията си те констатират, че за всеки час, прекаран на открито в рамките на една седмица, рискът от развитие на късогледство се намалява средно с 2%.

Благоприятният ефект от дневната слънчева светлина, в комбинация с „тренирането“ на окото да се фокусира в обекти на различно разстояние, са сред ключовите мерки за ограничаване на риска от миопия при деца.

Природни продукти за качествена превенция на късогледство

Продуктовата серия Околут предлага подходящи средства, с които може допълнително да се ограничи риска от късогледство.

Околут/Ocolut® е природно средство, което съдържа оптимални концентрации на високопречистени очни пигменти лутеин и зеаксантин, които се грижат за доброто зрение още от ранна детска възраст. То е отлично допълващо средство към пълноценния хранителен режим и освен от късогледство, предпазва от развитие на редица други очни заболявания, които поразяват детските очи. Очните пигменти в Околут неутрализират фототоксичното въздействие на UV-лъчите и са чудесен вътреочен филтър, който намалява вероятността от патологични процеси в окото, които са в основата на редица очни заболявания.

За подпомагане на зрението при възрастни е удачен приемът на Околут Комби/Ocolut® Combi. Той осигурява пълна съдова защита на окото и го снабдява с необходимите дози незаменими очни пигменти – лутеин, зеаксантин и астаксантин. Околут Комби е идеалното допълнение към очилата, с което може да се получи доказано ефективна корекция и подобряване на зрението при късогледство и други очни болести.

borola

0 коментара

0

Коментари

avatar