миопия профилактика

Начинът на живот на съвременното общество все повече налага необходимостта от прилагане на мерки за профилактика на миопия (късогледство). Неслучайно зрителното нарушение е едно от най-често срещаните в модерния технологичен свят. Окончателно излекуване на състоянието не е възможно към настоящия момент. Но съществуват мерки, които могат да бъдат предприети с цел ограничаване на риска от развитие на късогледство.

Изпитани стратегии за профилактика на миопия

Най-качествен и резултатен контрол върху риска от късогледство се осъществява в ранна детска възраст. Колкото по-рано се установи наличието на подобно зрително нарушение, толкова по-голям е и шансът за успешно овладяване на прогресията му. Независимо колко незначителни и слабо забележими са проявите на късогледство, консултацията с офталмолог е наложителна.

Разбира се, мерки като ограничаване на времето, прекарано пред компютъра и други електронни устройства е необходимо да бъдат приложени незабавно. Като допълнение към тази профилактична стратегия е силно препоръчително да се увеличи времето, прекарано на открито.

Проведени са редица научни изследвания относно ефекта на дневната слънчева светлина върху зрението

Експерти в областта смятат, че слънчевите лъчи способстват за намаляване на риска от развитие на късогледство. Учени от университета в Кеймбридж обединили резултатите от 23 проучвания по темата. Те констатират, че за всеки час, прекаран на открито в рамките на една седмица, рискът от развитие на късогледство намалява средно с 2%. Благоприятният ефект от дневната слънчева светлина, в комбинация с „тренирането“ на окото да се фокусира върху обекти на различно разстояние, са сред ключовите мерки за превенция на миопия при деца.

Още един природен начин за качествена превенция на късогледство

Природните продукти от серия Околут са подходящи натурални средства, с които може допълнително да се контролира рискът от късогледство.

Околут/Ocolut® е природен продукт, който съдържа оптимални концентрации на високопречистени очни пигменти лутеин и зеаксантин. Те се грижат за доброто зрение на малчуганите. Околут е отлично допълващо средство към пълноценния хранителен режим за доброто здраве на детските очи. Освен от късогледство, предпазва най-малките от развитие на очни заболявания. Очните пигменти в Околут неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчите. Създават вътреочен филтър, който намалява вероятността от патологични процеси в окото. Именно те са в основата на редица очни заболявания.

За подпомагане на зрението при възрастни се препоръчва приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Той осигурява пълна пигментна и съдова защита на окото и го снабдява с необходимите дози незаменими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин. Околут Комби е и идеално допълнение за доказано ефективно подобряване на зрението при късогледство, зрителни смущения и очни заболявания.

borola