намаляване риска от развитие на катаракта

Грижата за очите във всяка възраст е от съществено значение за намаляване риска от развитие на катаракта. Общоприетото схващане е, че състоянието засяга само по-възрастни хора над 70 години. Според едно проучване на Майо Клиник все по-голям брой млади хора, включително и деца, развиват катаракта. Това е така, заради стресовите фактори, на които са подложени зрителните органи. Постоянното взиране в екраните на дигиталните устройства, вредните ултравиолетови лъчи и влошеното екологично състояние на земята са само една част от тези фактори. Състоянието се проявява с намалена пропускливост и потъмняване на очната леща. Добрата новина е, че има какво да се направи за намаляване риска от развитие на катаракта или забавяне прогресията на вече диагностицирано състояние.

Качествена защита от слънцето за намаляване риска от развитие на катаракта

Ултравиолетовата светлина от слънцето може да причини увреждане на очите, което да доведе до развитие на катаракта. UV-лъчите предизвикат окислително увреждане, при което свободните радикали могат да разрушат протеините в лещата на окото и да ги накарат да се слепят. Необходимо е да носите слънчеви очила винаги, когато сте навън през деня, а не само когато слънцето е много силно или просто, защото ви блести от някой ъгъл. За най-добра защита носете слънчеви очила, които предлагат 100% UV защита от UVA и UVB лъчи.

Контролиране нивото на кръвната захар – превенция и защита от катаракта

Някои здравословни състояния като диабет например, могат да увредят зрението, заради повишаване нивото на кръвната захар в кръвта. Това от своя страна води до подуване на лещата, или превръщането на глюкозната захар в сорбитол, който може да се натрупа в лещата и да доведе до развитие на катаракта. Затова, ако страдате от диабет, изключително важно е да поддържате кръвната си захар в норма.

Отказване от тютюнопушенето като превантивна мярка за развитие на катаракта

Пушенето на цигари и други форми на тютюн може да причини сърдечно-съдови проблеми, включително проблеми с кръвоносните съдове в очите. Вредният навик може да увеличи броя на свободните радикали в зрителните органи, които разрушават липидите и протеините, причинявайки образуване на отлагания върху лещата на окото. Известно е, че заклетите пушачи, тези, които пушат 15 цигари на ден или повече, са три пъти по-склонни да развият катаракта, отколкото непушачите. Ето защо, ако пушите, сега е моментът да спрете, а ако не пушите – по-добре не започвайте.

Спазване на здравословна диета – начин за поддържане на добро очно здраве

Редица проучвания показват, че консумирането на храни с високо съдържание на витамини С и Е, зеаксантин и лутеин могат да доведат до намаляване риска от развитие на катаракта, чрез насърчаване на цялостното здраве на очите. Храни, които са богати на омега-3 мастни киселини, като сьомга и ленено семе, трябва да се консумират заедно с жълти и тъмни листни зеленчуци за максимален ефект.

Прием на доказано ефективен продукт от природата за намаляване риска от развитие на катаракта

Околут Комби / Ocolut® Combi е препоръчан продукт от офталмолозите в страната за превенция от катаракта и намаляване на оксидативния стрес по напълно безопасен начин. Действието му се дължи на съдържащите се в него всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Благодарение на синергичното действие на съставките, продуктът подпомага зрението и функцията на ретината, макулата и лещата на окото. Действа благоприятно на зрителния анализатор при стареене и умора. Достатъчно е да се приема по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене за осигуряване на пълна пигментна и съдова защита на очите. Дозира се удобно и е икономически изгоден. За максимален ефект се препоръчва по-продължителен курс на прием.

Можете да закупите от всяка аптека в страната или да поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola