напрежение в областта на очите

Вероятно всеки е изпитвал напрежение в областта на очите след продължителна работа на компютър, взиране в екрана на таблет или телефон, или шофиране на дълги разстояния през нощта. През последните години прекомерната употреба на цифрови устройства прави зрителната умора все по-разпространен проблем на модерния човек. В следващите редове споделяме повече за състоянието и стратегиите за превенция.

Напрежение в областта на очите – що е то?

Напрежението в очите е чувство на умора и болезненост, което обикновено се случва в резултат на продължителни дейности, които изискват концентрация, като работа с компютър или четене. Шофирането, особено на дълги разстояния и работата в клас също могат да го предизвикат. Симптомите, които обобщава напрежението в областта на очите включват парене, зачервяване, трудности при фокусиране и главоболие. Обяснението за оплакванията е, че при интензивна концентрация естествената честота на мигане намалява, което води до сухота, дискомфорт и умора в очите. Напрежението може да бъде свързано и с преумора на очния мускул, породена от продължително фокусиране, например в екрана на дигитално устройство. Когато напрежението в очите е резултат от прекомерна употреба на такива устройства, говорим за дигитална умора или синдром на компютърното око. Това обяснява тенденцията възрастта на хората, които се оплакват от напрежение и сухота в очите да намалява все повече.

Превенция на напрежение в очите

Най-сигурната стратегия за превенция на напрежение в очите е разумната употреба на дигитални устройства. Петминутна почивката на всеки 30 минути от взирането в екрана е добра стратегия за отмора на очите. Тъй като знаем, че това невинаги е възможно, напомняме, че е важно да мигаме редовно, дори когато сме пред екрана. Четенето на слаба светлина е предпоставка за зрителна умора, поради трудностите, които изпитва окото да фокусира при незадоволително осветление. Ето защо е препоръчително да работите или четете близо до прозорец, или на включено осветление през тъмната част от деня. Протекторите против отблясъци, които могат да бъдат закупени за смартфон, таблет или компютър също могат да са от полза. Това е така, защото отблясъците на екрана натоварват зрението, принуждавайки очите да се напрягат, за да фокусират.

Природен офталмопротектор за добро зрение и отпочинали очи

Хората, които прекарват часове пред екраните на дигиталните устройства могат да се доверят на Околут Комби / Ocolut® Combi. Натуралното средство предоставя необходимата защита на зрението от синята светлина. Постига този ефект благодарение на рационалната комбинация от лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. Активните съставки оказват пълна пигментна и съдова защита на очите. При редовен прием има положителен ефект за превенция и лечение на най-често срещаните очни заболявания. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията и е икономически изгодно. Няма данни за противопоказания, дори при продължителен прием.

borola