опасно за зрението

Глобалното затопляне и изменението на климата, освен за околната среда, се оказва опасно за зрението. В следващите редове споделяме повече за заплахите за очното здраве, които предизвиква променящата се атмосфера.

Защо глобалното затопляне е опасно за зрението?

Окото е един от най-съвършените органи в човешкото тяло. Но заедно с това е и един от най-пряко изложените на влиянието на факторите от околната среда. Тъкмо затова всяка промяна в климатичните условия, като по-сух и мръсен въздух, засягат до голяма степен зрителния анализатор. Статистиката показва, че близо 20% от случаите на катаракта са пряк резултат от прекомерно излагане на ултравиолетова (UV) радиация. Следователно неконтролираната промяна на климата, причиняваща прогресивно изтъняване на озоновия слой, може да доведе до значителен скок в случаите на катаракта и други очни заболявания. Те включват птеригиум, остър фотокератит, остра слънчева ретинопатия (слънчево изгаряне на ретината), фотоконюнктивит и други сериозни опасности за зрението.

Как се отразява промяната на климата върху очното здраве?

Ранните изследвания свързват увеличената честота на инфекция с трахома с високи температури и ниски валежи – и двете последствие от изменението на климата. Междувременно се очаква дефицитът на витамин А да нарасне. Причината е, че продоволствената несигурност се увеличава в резултат на промените в предвидимите модели на валежите, които предизвикват наводнения и суша, и засягат културите.

Поради изтъняването на озоновия слой и повишената пропускливост на ултравиолетови лъчи, глобалното затопляне може да допринесе за появата и ускоряването на катаракта. Освен това свързаното с трафика замърсяване на въздуха доказано повишава риска от тежки алергични очни заболявания, глаукома и свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Не на последно място ураганите и бурите в някои световни региони водят до допълнително ограничаване на достъпа до здравни услуги на най-уязвимите групи от обществото, които нямат достатъчно ресурси. С оглед на казаното до тук отбелязваме необходимостта от предприемането на мерки в две посоки. Едната е забавяне на климатичните промени, а втората – повишено внимание в посока очно здраве, за да се предотврати прогнозирания ръст на зрителните нарушения в бъдеще.

Природен офталмопротектор, създаден с грижа за зрението

Специалистите по очно здраве у нас препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi за запазване на очите здрави в днешния динамичен свят. Това е първият природен продукт у нас, който съчетава всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула (VGcaps) доставя на организма четири специално подбрани природни съставки. Визираме лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Иновативната комбинация осигурява пълна протекция за очите и гарантира подобряване на зрението и забавяне на прогресията при страдащите от различни очни болести.

Приемът допринася за по-добра функция на ретината, макулата и лещата на окото. Действа благоприятно на зрителния анализатор при стареене и умора. Подпомага адаптирането на очите към тъмнина. Съдейства за поддържане на зрителната острота. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителен прием – само по 1 растителна капсула дневно!

borola