стареене на очите

Първите признаци за стареене на очите обикновено се появяват след навършване на 40 години като естествена част от напредването на възрастта. Ако не се вземат своевременни мерки за овладяване на процесите на стареене има риск от влошаване или дори загуба на зрението. Напредването на годините е възможно да причини промени във всички структури на окото, включително клепача, роговицата и ретината. В следващите редове споделяме повече за зрителните проблеми, които е възможно да настъпят с годините и тяхната превенция.

Катаракта – една от най-опасните очни болести

Катаракта, наричана още старческо перде, е едно от най-разпространените и опасни очни заболявания, които настъпват с напредване на възрастта. Ако не се овладее своевременно, има опасност от пълна загуба на зрение. Болестта се характеризира с потъмняване на кристалната леща, чрез която се фокусират изображения върху ретината. Най-често оплакванията, подсказващи за катаракта включват трудности при виждане на отдалечени обекти, намалена зрителна острота, късогледство и отслабено цветно зрение. За щастие има надежда за овладяване на катарактата чрез оперативно отстраняване на затъмнената леща и поставяне на нова, чрез която зрението се възстановява.

Пресбиопия – характерен признак за стареене на очите

С годините окото се „изморява“ да работи на пълни обороти и е възможно да възникне т.нар. пресбиопия. Отличителният симптом на това очно заболяване е затруднението за виждане на близо. Обикновено т.нар. старческо далекогледство възниква след 50-годишна възраст, но възрастовата граница спада през последните години. Причината за пресбиопия е отслабване на очните мускули, които ни помагат да фокусираме на близко разстояние. За да предотвратите драстично влошаване на зрението, се препоръчва използването на коригиращи очила след преглед при специалист.

Глаукома

Глаукомата освен сред най-често срещаните, е и сред най-опасните очни болести, които настъпват с напредване на възрастта. В повишен риск са хората с анамнеза за глаукома в семейството, както и пациентите с миопия или диабет. Несъмнено най-сериозната последица от глаукомата е, че причинява прогресивна загуба на зрението и ако не бъде открита навреме, може да доведе до пълна слепота. Това се случва поради прогресивното увреждане на оптичния нерв, причинено от високо очно налягане. За съжаление, първите последици от глаукомата могат да останат незабелязани, така че е препоръчително хората над 40-години да правят ежегодни профилактични прегледи при офталмолог. Ранното диагностициране на очното заболяване и придържането към назначената терапия забавят прогресията на глаукома.

Стареене на очите – противодействайте с прием на природен продукт!

При висок риск от възрастово обусловени очни заболявания, за подкрепа на зрението и забавяне на стареенето на очите, офталмолозите съветват да се приемат природни офталмопротектори. Ефективно, напълно безопасно и икономически изгодно решение у нас е Околут Комби / Ocolut® Combi.

Продуктът е мощна комбинация от очни пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Активните съставки осигуряват пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. Продуктът е подходящ за профилактика на стареене на очите и висок риск от очни заболявания. Приема се по 1 растителна капсула (VGcaps) на ден, след хранене. Може да се приема от вегани, вегетарианци и постещи. Няма данни за противопоказания и нежелани ефекти.

borola