напрежение в очите

Усещането за напрежение в очите е едно все по-често срещано оплакване, което тормози хората по цял свят. Този зрителен проблем обаче не бива да се пренебрегва, защото създава сериозна предпоставка от увреждане на едно от най-важните човешки сетива – зрението!

Напрежение в очите – на какво се дължи?

Все по-широката употреба на компютри, лаптопи, таблети и мобилни устройства влошава качеството на зрението ни с всеки изминал ден. В резултат на това започваме да забелязваме, че способността за ясен и бистър образ бавно и постепенно намалява.

Проблемите с очите, свързани с редовната употреба на технологични устройства, се обобщават под един конкретен термин – синдром на компютърното зрение.

Сред най-изявените симптоми на синдрома на компютърното зрение са напрежение в очите, зачервени очи, замъглено или двойно зрение, главоболие, умора и сухота в очите, трудно фокусиране, замаяност и болка в областта на шията. Тези прояви ясно и неопровержимо сигнализират за нарушение на зрението, свързано с редовната употреба на електронни устройства.

Защо не бива да се пренебрегва усещането за напрежение в очите?

Зрението започва да се влошава в зависимост от продължителността на взирането в компютърния екран. Работата на компютър „принуждава“ окото да се фокусира и префокусира през цялото време. Най-пагубен ефект върху зрението оказва четенето на текст на компютърния екран или честата смяна на фокуса на окото – върху документи на бюрото и текст на дисплея.

Освен това окото реагира на постоянно променящите се изображения на екрана, което обърква мозъка и затруднява обработването на визуалната картина. Отблясъците, контраста и трептенето на компютърния екран допълнително утежняват проблема.

Колкото повече напредва възрастта, толкова по-големи са пораженията върху зрението. Остаряването на окото води до отслабване на гъвкавостта на лещата и способността за фокусиране на близки и далечни разстояния все повече намалява.

Най-големият проблем в действителност е, че на очите се налага да се фокусират на твърде близко разстояние. В резултат на това най-честата негативна последица в резултат на дългогодишна работа с компютър е развитието на късогледство (миопия).

Напрежение в очите – зрителен проблем, който изисква адекватно решение!

Едно от най-качествените офталмопротективни средства, което доказано облекчава напрежението в очите вследствие на синдром на компютърното зрение, е природният продукт Околут Комби/Ocolut® Combi. Комплексното му действие допринася за облекчаване на усещането за дискомфорт в областта на очите и подобрява значително остротата на зрението.

Околут Комби успешно намалява и усещането за сухота в очите – друго често срещано оплакване на работещите на компютър. Продуктът осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите и дори предпазва от някои от най-разпространените зрителни заболявания като катаракта, ретинопатия, възпаления на очния нерв, повишено очно налягане и др.

borola