носене на очила

Дебатът около постоянното носене на очила и последиците за зрението е голям. В последните години очилата, освен средство за корекция на зрението, се превърнаха и в актуален моден аксесоар. Но това не променя факта, че мнозина отказват да ги носят редовно, било то поради суета или дискомфорт. Ако и вие сте изправени пред дилемата „за“ или „против“ носенето на очила, следващите редове са за вас.

Подобрява ли се зрението, когато не носим очила?

Някои хора подкрепят теорията за естествена корекция на зрението. Според тази хипотеза виждането може да се подобри самостоятелно, без да се налага носене на очила или лещи. Според привържениците на това твърдение мускулите, които контролират очните лещи закърняват, когато активността им е понижена. Резултатът е постоянно увеличаване на диоптъра без реално подобрение на зрението. Но научните данни опровергават тази теория. Според доклада на Американската академия по офталмология от 2013 г., естествената корекция на зрението не помага при късогледство, далекогледство или други проблеми със зрението, причинени от заболяване.

Уврежда ли се зрението, когато не носим очила?

В повечето случаи зрението не се уврежда допълнително, ако не носите очила, но липсата на този аксесоар може да предизвика известно неудобство. При възрастни хора, които се нуждаят от очила поради замъглено виждане, без тях очите ще се натоварват допълнително, защото работят по-усилено за фокусиране на околните предмети и обекти. Коригиращите очила подобряват яснотата на виждане и намаляват напрежението в зрителния анализатор.

При децата отказът от носене на очила крие по-сериозни рискове, защото може да наруши правилното развитие на очите. Предаването на ясен образ до ретината помага на зрителния анализатор да функционира нормално. Необичайните усилия, необходими за фокусиране, когато не се носят предписаните очила, може да предизвика главоболие и напрежение, или по-сериозни последици като двойно виждане, мързеливо око и някои очни болести.

За дилемата относно носенето на очила или не е важно да изберете правилните стъкла, с които наистина да виждате по-добре. В такъв случай, дори и зрението да не се „излекува“ единствено от носенето на средства за коригиране, то поне очите ще се натоварват и изморяват по-малко.

За да се радвате на ползите от носене на очила, специалистите у нас препоръчват прием на офталмопротективни продукти

Околут Комби/Ocolut® Combi е първият изцяло природен продукт на пазара у нас, който съдържа всички пигменти и антиоксиданти за здрави очи. Ползите за зрението се дължат на рационалната комбинация от лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, които осигуряват пълна пигментна и съдова защита.

За децата най-удачният избор е Околут/Ocolut®, който снабдява очите на най-малките с необходимите пигменти на макулата – лутеин и зеаксантин. Двете активни съставки взаимно се допълват и подсилват действието си като подобряват зрението, функцията на макулата и очната леща.

И двата продукта са с висок профил на безопасност и отлична поносимост при продължителна употреба. Подходящи са за прием от вегани и вегетарианци, защото се предлагат в иновативна фармацевтична форма (VGcaps). Налични са на сайта www.momo.bg, в магазини „Здраве и природа“ и в аптечната мрежа в страната.

borola