оперативно лечение на катаракта

Учени излагат убедителни доказателства, че оперативно лечение на катаракта (очно перде) е свързано с по-нисък риск от развитие на деменция. Резултатите са публикувани в сп. JAMA Internal Medicine.

Повече за връзката между оперативно лечение на катаракта и по-ниския риск от деменция

Изследователите анализират данните на 3038 души, част от голямото наблюдателно проучване „Възрастови промени в мисленето“ (Adult Changes in Thought, ACT). Въпросното проучване е проведено от американската организация с нестопанска цел Kaiser Permanente сред повече от 5000 участници над 65-годишна възраст.

При анализа на данните учените установяват 853 случая на деменция и 709 – на болестта на Алцхаймер. Приблизително половината от участниците (1382 души или 45%) са оперирани от катаракта.

Оценката на риска от развитие на деменция показва, че претърпелите операция на катаракта независимо на кое око:

  • имат с 30% по-малка вероятност да развият каквато и да е форма на деменция поне 10 години след интервенцията

Операцията на катаракта също е свързана с по-нисък риск от деменция от Алцхаймер.

Взети са под внимание фактори, които биха могли да повлияят на резултатите от изследването. Връзката между операция на катаракта и деменция обаче остава непроменена.

Мнението и предположенията на учените

„Този вид доказателство е най-достоверното и надеждно в епидемиологията. Наистина е вълнуващо! Никоя друга медицинска интервенция досега не е показала толкова значима връзка с намален риск от деменция при възрастните хора“. Това казва д-р Сесилия С. Лий. Тя е ръководител на Катедрата по офталмология към Медицинския факултет на Вашингтонския университет и водещ автор на проучването.

Поради характера на проучването не са изяснявани механизмите на връзка между операция на катаракта и намаления риск от деменция. Изследователите изказват хипотезата, че след оперативното лечение на катаракта хората получават по-висококачествена сензорна информация. Това на свой ред вероятно би имало положителен ефект върху риска от деменция.

Дотук с оперативно лечение на катаракта и деменция. Сега е ред на продукт в помощ на очното здраве след операция на катаракта

Това е Околут Комби/Ocolut® Combi – изцяло природен продукт в помощ на зрението и функцията на ретината, макулата и очната леща. Той действа благоприятно на зрителния анализатор при стареене и допринася за поддържане на зрителната острота. В основата на положителния ефект от приема му стои мощната комбинация от:

  • лутеин 10 mg
  • зеаксантин 750 μg
  • астаксантин 2 mg
  • проантоцианидин 50 mg

Тези четири специално подбрани природни съставки са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. И още – да осигуряват цялостна грижа за очите и да гарантират подобряване на зрението при страдащите от различни очни болести.

Продуктът е практически безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има добра поносимост дори при дълговременна употреба. Има удобен прием – по 1 растителна капсулa дневно, което улеснява придържането към терапията и е предпоставка за оптимален ефект.

borola