откритоъгълна глаукома

Страдащите от сънна апнея са изложени на по-висок риск от развитие на откритоъгълна глаукома. До този извод достигат учени от Медицинския колеж към Медицинския университет в гр. Тайпе, Тайван. Резултатите от тяхното проучване са публикувани в Ophthalmology – списанието на Американската академия по офталмология (AAO).

Повече за връзката между откритоъгълна глаукома и сънна апнея

Започваме с това, че сънната апнея е нарушение, изразяващо се в епизодично спиране на дишането по време на сън. Проблемът крие сериозни последствия, но често е подценяван. Типичен симптом е повишената дневна сънливост.
Откритоъгълната глаукома (проста глаукома) е най-широко разпространената форма на глаукома. Характеризира се с повишено вътреочно налягане и прогресивна атрофия на зрителния нерв. Обикновено се среща при хората над 45-годишна възраст. Няма ранна симптоматика и крие риск от слепота.

Учените анализират данни на 1000 души над 40-годишна възраст, диагностицирани със сънна апнея. След това сравняват въпросните данни с тези на над 6000 души, които нямат сънна апнея и съставляват т.нар. контролна група.

Компаративният анализ показва, че в сравнение с контролата пациентите от изследваната група:

  • са 1,67 пъти по-уязвими от развитие на откритоъгълна глаукома в рамките на 5 години след поставяне на диагнозата сънна апнея

Това не е първото проучване, което открива връзка между глаукома и сънна апнея

Няколко предишни изследвания показват, че глаукомата е по-честа при пациенти със сънна апнея. Според учените проучването за пръв път обаче посочва апнеята като рисков фактор за първична глаукома с отворен ъгъл.

Изследването не показва дали едното състояние води до другото, а само че има връзка между двете. Откритието обаче би могло да изостри вниманието на лекарите. „Специалистите непременно трябва да изпращат за очен преглед хората, диагностицирани със сънна апнея“, категорични са авторите на проучването.

Данните от изследването придобиват още по-голямо значение, ако се вземе предвид фактът, че:

  • приблизителният брой хора със сънна апнея в света надхвърля 100 милиона, а близо 60 милиона развиват глаукома

Хората със сънна апнея биха могли да намалят риска от откритоъгълна глаукома, като лекуват основния проблем и приемат…

Околут Комби/Ocolut® Combi – мощен офталмопротектор, осигуряващ пълна пигментна и съдова защита за очите. Всяка капсула съчетава действието на следните 4 незаменими очни пигменти и антиоксиданти:

  • лутеин (10 mg)
  • зеаксантин (750 μg)
  • астаксантин (2 mg)
  • проантоцианидин (50 mg)

Съставките са комбинирани така, че да:

  • подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и зрителната острота
  • забавят стареенето на очните клетки
  • стимулират кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор

Продуктът е специално предназначен за хора във висок риск от очни заболявания като пушачите, прехвърлилите 40 години, хипертониците и т.н. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Има отлична поносимост дори при продължителен прием. Подходящ за вегани, вегетарианци и постещи хора.

borola