очила с жълти стъкла

Добре познатите очила с жълти стъкла нямат роля за доброто зрение при нощно шофиране. За това предупреждават американски изследователи. Резултатите от тяхното проучване са публикувани в онлайн изданието на сп. JAMA Ophthalmology на 1 август 2019 г.

Носене на очила с жълти стъкла и нощно шофиране – не е никак добра идея

Очилата с жълти защитни стъкла са промотирани като идеално средство за предпазване от неприятната пронизваща светлина от насрещните автомобилни фарове. Учени решават да проверят дали това наистина е така. За целта те провеждат експеримент сред 22 автомобилни водачи, които участват в симулирано нощно шофиране. Симулацията се повтаря общо 4 пъти. 3 пъти с различни марки очила за шофиране нощем и 1 път с очила с прозрачни стъкла. По време на всяка една от симулациите водачите се сблъскват със светлините от фаровете на идващите автомобили.

Задачата на водачите е да натискат клаксона щом забележат пешеходец отстрани на пътя.

Резултатите са категорични – очилата с жълти стъкла НЕ помагат за по-доброто нощно зрение на водачите

Изследователите установяват, че шофьорите забелязват пешеходеца значително по-късно, когато са заслепени от светлините на насрещните автомобили. Това особено ясно личи сред възрастните водачи, при които времето за реакция се увеличава с 1,5 секунди. За сравнение, при младите водачи времето за реакция нараства с 0,3 секунди. И при двете групи хора обаче жълтите очила не носят полза за зрението.

Констатациите не са изненада за д-р Андрю Ивач, клиничен говорител на Американската академия по офталмология. Той е категоричен, че поляризираните очила с цветни стъкла са в състояние да намалят светлинните отблясъци през деня. Нещо, което по думите му, не би могло да се каже за през нощта.

Д-р Ивач обръща внимание на факта, че допълнително ограничаване на количеството светлината, която достига до окото, е изключително лоша идея при шофиране при слаба светлина. Съветът му към хората, страдащи от затруднено нощно виждане, e незабавно да се обърнат към офталмолог за обстоен очен преглед.

Работещ заместител на очила с жълти стъкла при намалено нощно зрение

Наши специалисти по очно здраве препоръчват мощният офталмопротектор Околут Комби / Ocolut® Combi за подобряване на нощното виждане. Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула съдържа лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Те подпомагат зрението и функцията на ретината, макулата и лещата на окото. Действат благоприятно на зрителния анализатор при стареене и умора. Подпомагат адаптирането на очите към тъмнина.

Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост дори при дълговременна употреба. Подходящ е и за вегани, вегетарианци и хора, които постят, тъй като се предлага в иновативни растителни капсули (VGcaps). Наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola