затруднено нощно виждане

Затруднено нощно виждане или нощна слепота е състояние, при което зрението трудно се адаптира към условия със слаба светлина или пълна тъмнина. Пониженото нощно виждане не е заболяване, но може да е резултат от протичащо такова. В публикацията ще дадем информация относно симптомите, потенциалните причини за поява и начините за подобряване на зрението.

Симптоми на затруднено нощно виждане

За да определите дали нощното ви зрение е влошено, Американската академия по офталмология съветва да отговорите на следните въпроси:

  • Затруднява ли ви придвижването у дома при намалена светлина?
  • Трудно ли ви е да шофирате през нощта?
  • По-трудно ли разпознавате лица при слаба светлина?
  • Дълго време ли отнема на очите ви да привикнат към светлината, след като сте били на тъмно?
  • Отнема ли ви много време да започнете да виждате в тъмното, след като сте били на светло?

Симптоматиката на състоянието може да включва освен по-горе споменатите неразположения, и:

Потенциални причини за трудно нощно виждане

Глаукома

Заболяването уврежда оптичния нерв, който свърза окото с мозъка, и повишава очното налягане. Това може да доведе до редица очни проблеми, включително и влошаване на нощното зрение.

Катаракта

Наричано още „старческо перде“, очното заболяване се развива с напредване на възрастта. Причинява проблеми със зрението, като може да увреди нощното виждане.

Пигментен ретинит

Заболяването, увреждащо ретината, затруднява и виждането при понижена светлина.

Късогледство

Хората с късогледство изпитват проблеми с правилното фокусиране на светлината. Това може да стане причина за затрудняване на зрението при слаба светлина.

Дефицит на витамин А

Витаминът спомага за производството на протеин, който абсорбира светлината в ретината, и подпомага доброто функциониране на очите и зрението. При доказан дефицит на ретинол се наблюдават сериозни очни смущения.

Подобряване на зрението при затруднено нощно виждане

Офталмолозите насочват първо към установяване на наличието на очно заболяване, което е причинило затрудняване на вечерното зрение. Ако има такова, то е нужно своевременно да се лекува. Другата важна препоръка на специалистите е да се предприемат мерки за възстановяване на съдовете на ретината и пигментния слой на окото. По този начин успешно се овладява проблемът, като се подобрява очното здраве и остротата на зрението. Продуктът, който се прилага с висока ефективност и се препоръчва от офталмолозите при нощна слепота, е Околут Комби/Ocolut® Combi. Той съдържа есенциалните очни пигменти лутеин и зеаксантин, в комбинация с мощните антиоксиданти астаксантин и проантоцианидин. Приемът му осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите, подобрява зрението и преодолява очните смущения. Околут Комби е удачен природен продукт и за поддържащо лечение на съпътстващо очно заболяване.

borola