лечение на ретинитис пигментоза

Пигментният ретинит засяга около един милион души по света

Пигментен ретинит е водеща причина за слепота при хора на възраст между 20 и 60 години. Това заболяване постепенно разрушава клетките на ретината, които се намират в светлочувствителната област в задната част на окото. Доказано е, че пигментният ретинит е наследствено заболяване на ретината. Характеризира се още с атрофия на фоторецепторите (пръчиците) на ретината. Възможно е, обаче да бъде признак на заболявания, които настъпват в напреднала възраст. Първоначалните симптоми се проявяват, като “кокоша слепота”, лош контраст на зрението, нарушено нощно виждане и постепенна загуба на периферното зрение. Тези симптоми, често се проявяват след 20-годишна възраст, с тенденция за прогресивно влошаване и преминават в пълна слепота с времето.

Пигментна дегенерация на ретината е възможно да започне още в ранна детска възраст и постепенно прогресира до пълна загуба на зрението

Защо пигментен ретинит се предава по наследство?

Всяка човешка клетка съдържа 23 двойки хромозоми. А гените са свързани помежду си посредством хромозоми. По едно копие от всяка хромозома се предава от родител на детето по време на зачеването. Хромозомите се предават чрез яйцеклетките и сперматозоидите на родителите. Докато X и Y хромозомите определят дали плодът е от мъжки (XY) или женски (XX) пол, то останалите 22 хромозоми (автозоми) определят другите черти. По този начин пигментният ретинит се унаследява.

Съществуват три начина за предаване по наследство именно на това заболяване. Първият е автозомно-рецесивно наследство. При него са необходими две копия от мутиралия ген, за да се стигне до зрителното нарушение. При следващият, наречен автозомно доминантно унаследяване е необходимо само едно копие на гена с мутация, за да се стигне до пигментен ретинит. При третия – X-свързано наследство, майката носи мутирал ген в една от своите X хромозоми и го предава на своя син.

Как се диагностицира пигментен ретинит?

Пигментен ретинит се диагностицира, като се направят изследвания на ретината. Изследването се прави с офталмоскоп – инструмент, който позволява по-широк и ясен поглед върху ретината. Това обикновено разкрива аномалии на ретината, както и тъмни пигментни отлагания, които прорязват ретината.

Други изследвания включват:

Електроретинограма

Тя измерва електрическата активност на фоторецепторните клетки. При това изследване се изпраща светлина в ретината и електродите измерват клетъчните и конусовидните реакции. Хората с пигментен ретинит имат намалена електрическа активност, отразявайки намаляващата функция на фоторецепторите.

Тестване на визуалното поле

За да се определи степента на загуба на зрението, офталмологът ще направи тест на зрителното поле. Процедурата се изразява в това, че пациентът трябва да наблюдава светлина, която се движи около полукръг (180 градуса) от пространството директно пред главата и от двете страни на пациента. Той трябва да натиска бутон, за да покаже, че може да види светлината. Този процес представя своеобразна карта на неговото зрително поле и централно зрение.

Очни пигменти за добро зрение

Пигментният ретинит е заболяване, което плаши много хора. Защото все още не съществува окончателно лечение на заболяването. Но дегенеративните процеси в ретината могат да бъдат забавени чрез навременен и редовен прием на очни пигменти. Именно за това продуктите от фамилия Околут са подходящи за всеки, който страда от пигментен ретинит.

Тайната е в съдържащите се в продуктите очни пигменти. Те имат офталмопротективен ефект и подобряват зрителната острота при хората, страдащи от пигментен ретинит. В допълнение успешно забавят загубата на периферно зрение.

Продуктите от Фамилия Околут – Околут Дуо/Ocolut® Duo и Околут Комби/Ocolut® Combi са изключително подходящи за прием при редица зрителни нарушения.

Околут Дуо осигурява високи количества очни пигменти (лутеин и зеаксантин) и допринася за облекчаване на състоянието и подобряване на зрителната острота при страдащите от пигментен ретинит и макулна дегенерация.

Околут Комби съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за здрави очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Освен пигментна, Околут Комби осигурява пълна съдова защита. Продуктът се препоръчва от офталмолозите у нас при катаракта, късогледство, ретинопатия, повишено очно налягане и възпален очен нерв. Приема се от хора, с висок риск от очни заболявания (диабетици, хипертоници, пушачи, възраст над 40 години).

Продуктите от фамилия Околут се предлагат в иновативните растителни капсули (VGcaps), подходящи дори за вегетарианци и вегани.

borola