причини за размазано зрение

В следващите редове ще посочим главните причини за размазано зрение. Проблемът е особено актуален, така че не пропускайте да узнаете какво го предизвиква.

Най-вероятните причини за размазано зрение

Главоболие

Връзката между главоболието и размазаното зрение е двупосочна. От една страна, неприятната болка в главата често става причина за неясно виждане. От друга, главоболът може да е предизвикан от трудно фокусиране на погледа.

Синдром на компютърното зрение – една от водещите причини за размазано зрение

Продължителното взиране в компютърния монитор е изключително натоварващо за очите. Причините за това са много. Сред основните са синята светлина от дисплея, недостатъчното мигане, високата яркост на екрана, силният контраст, отблясъците и отраженията. Всички те увеличават опасността от зрителна умора и размазване на зрението.

Рефракционни нарушения

Към нарушенията на рефракцията спадат миопия (късогледство), хиперметропия (далекогледство), астигматизъм, пресбиопия (старческо далекогледство) и други. Всички тези състояния се характеризират с грешки на пречупването. С други думи казано, очите имат проблем с фокусиране на светлината върху ретината – онази част на окото, върху която се проектират образите, които виждаме. Оплакванията, които насочват към грешки на рефракцията, са зрителна умора, главоболие и размазано зрение.

Катаракта

Поради напредналата възраст и UV лъчението очната леща помътнява и губи своята гъвкавост. Това води до размазване на зрението и поставяне на диагноза катаракта. Коварното очно заболяване е известно още под името „старческо перде“. Наименованието обаче не бива да ви подвежда. Болшинството от засегнатите са над 60-годишна възраст, но болестта не подминава и млади хора. Посочват се различни причини за ранна катаракта – генетични, прием на определени лекарства, травма след инцидент.

Диабетна ретинопатия

Хронично високите нива на глюкоза в кръвта увреждат бавно и постепенно малките кръвоносни съдове в окото. Стените им стават пропускливи, ретината не може се оросява добре и се стига до развитие на диабетна ретинопатия. Това сериозно усложнение на диабета е сред водещите причини за загуба на зрението в трудоспособна възраст.

Един от ранните симптоми на заболяването е размазаното зрение. Ето защо специалистите препоръчват на диабетиците при подобно оплакване своевременно да потърсят помощ от специалист.

Доказано природно средство, което успешно противодейства на основните причини за размазано зрение

Околут Комби/Ocolut® Combi e ефективно, безопасно и достъпно средство за справяне с причините за размазаното зрение. Благотворното влияние на този мощен офталмопротектор върху очното здраве се дължи на пълната и рационална комбинация от всички необходими на очите пигменти и антиоксиданти. Околут Комби съчетава силата на доказаните протектори на зрението лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Резултатът е значително по-добро зрение и по-малък риск от очни заболявания и рефракторни нарушения.

Околут Комби е подходящ както за превенция, така и за лечение на очни проблеми, които затрудняват зрението. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ е за продължителен прием. Може да се използва и от вегани и вегетарианци.

borola