проблеми в очите

Учени от Калифорнийския университет в Сан Диего установяват проблеми в очите през възстановителния период от ковид инфекцията. Резултатите от изследването са публикувани на препринт сървъра medRxiv*.

Повече за проучването, което открива проблеми в очите при пациенти, възстановяващи се от ковид-19

Изследването е проведено сред 15 души (9 мъже и 6 жени), преболедували коронавирус. Важно е да се има предвид, че нито един от участниците няма анамнеза за увеит – възпаление на съдовата обвивка на окото. На пациентите е направена спектрал-домейн оптична кохерентна томография (SD-OCT). Методът е използван за визуализация и анализ на клетките в стъкловидното тяло (corpus vitreum). Това е прозрачно безцветно тяло, което изпълва вътрешността на очната ябълка. То не е свързано с имунологичните процеси, тъй като няма директно кръвоснабдяване. Наличието на много клетки в него обаче обикновено подсказва за анормално нарастване на тъкани, кървене или възпаление.

Анализът на резултатите показва, че при…

  • 8 от ковид пациентите, които казват, че са се възстановили напълно, има нормален брой клетки в стъкловидното тяло (< от 50)
  • 2 от ковид пациентите, които отчитат подобрение в симптомите, имат леко завишен брой клетки в стъкловидното тяло (между 60-194)
  • 2 от ковид пациентите, които се подобряват, има силно завишен брой клетки в стъкловидното тяло (> 194)

Резултатите дават основание на учените да издигнат хипотезата, че протича възпалителен процес в очите дори след клиничното възстановяване от ковид-19. Това е извънредно интересно, предвид факта че по-голямата част от участниците са преболедували леко ковид инфекцията и не са имали нужда от хоспитализация.

Авторите на проучването са категорични, че е рано да се правят заключения дали находките са свързани с мултисистемен възпалителен синдром, провокиран от коронавируса. „Трябва да се проведат по-задълбочени изследвания сред по-голям брой хора, възстановяващи се от ковид. Само така ще се определят възможните дългосрочни последствия на инфекцията върху очното здраве“, казват учените.

Изцяло природно средство, което помага за предотвратяване на проблеми в очите след ковид

За силни и здрави очи в условията на ковид офталмолозите у нас препоръчват Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е иновативна комбинация от най-важните пигменти и антиоксиданти за очните структури:

  • лутеин (10 mg)
  • зеаксантин (750 μg)
  • астаксантин (2 mg)
  • проантоцианидин (50 mg)

Благодарение на синергията помежду им съставките осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Приеман редовно и продължително продуктът:

  • възстановява плътността на макулния пигмент
  • подобрява функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението
  • предпазва и възстановява съдовете на ретината

Продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Може да бъде закупен от аптеките или да се поръча от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola