пролиферативна диабетна ретинопатия

Хирургията и инжекционните лекарства повлияват еднакво пролиферативна диабетна ретинопатия. Това показва проучване, осъществено с подкрепата на Американския национален офталмологичен институт (NEI). Резултатите са публикувани в изданието на Journal of the American Medical Association (JAMA) от 15 декември 2020 г.

Изследването е проведено сред 205 пациенти с очно кървене в резултат на пролиферативна диабетна ретинопатия

Зад диагнозата се крие едно от най-тежките очни усложнения на диабета. При засегнатите е налице запушване на ретиналните капиляри и прорастване на нови, дефектни, леснокървящи кръвоносни съдове. При по-голям кръвоизлив в стъкловидното тяло (гелообразно вещество между вътреочната леща и ретината) съществува опасност от:

  • загуба на зрението в засегнатото око

„Пролиферативната диабетна ретинопатия е често срещано заболяване при пациенти с дългогодишен диабет“. Коментарът е на д-р Дженифър Сън, председател на Diabetes Initiative – национална програма на филантропската организация „Робърт Ууд Джонсън“. Въпросната програма е част от Клиничната мрежа за диабетна ретинопатия (DRCR Retina Network).

На 100 пациенти от проучването е приложен инжекционен разтвор на афлиберцепт (aflibercept). Останалите 105 участника претърпяват:

  • витректомия

Операция на окото, която включва премахване на стъкловидното тяло.

  • лазертерапия/лазерна фотокоагулация

Процедура, при която се използва термичното въздействие на лазера върху патологичните съдове в ретината. Необходима е за спиране на по-нататъшното влошаване и усложнение на диабетната ретинопатия.

Четири седмици по-късно учените установяват, че…

  • зрителната острота на пациентите на хирургично лечение е значително по-висока, отколкото при пациентите, приемали медикаменти

След 24 седмици обаче остротата на зрението е еднаква и в двете групи. Две години след това ситуацията остава сходна. В крайна сметка близо 1 от 3 пациенти получава хирургично и медикаментозно лечение.

„Изследването предостави възможност за сравнителен анализ на две често използвани лечения на кръвоизлив в окото поради пролиферативната диабетна ретинопатия. Резултатите са от полза за лекарите, лекуващи пациенти с това състояние“. Думите са на Адам Гласман, директор на Координационния център на Jaeb Center for Health Research (JCHR) в Тампа, Флорида.

В борбата срещу пролиферативна диабетна ретинопатия помага и…

Околут Комби/Ocolut® Combi – първият природен офталмопротектор на пазара у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Формулата е разработена така че да осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Всяка растителна капсула (VGcaps) доставя четирите най-мощни протектори на зрението:

  • лутеин (10 mg)
  • зеаксантин (750 μg)
  • астаксантин (2 mg)
  • проантоцианидин (50 mg)

Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. Продуктът е подходящ както за профилактика, така и лечение на съдова патология – ретинопатия (диабетна, хипертонична, атеросклеротична).

Приемът е удобен – по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Продуктът се отличава с много добра поносимост при продължителна употреба. Подходящ е за вегани и вегетарианци.
Поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо www.momo.bg или търсете в аптеките.

borola