риск от катаракта

Според ново проучване алергичните заболявания са свързани с повишен риск от катаракта. Старческото перде е една от най-опасните очните болести и може да доведат до необратима загуба на зрението. Ето защо е от съществено значение да се познават добре предпоставките за развитие на катаракта и да се извършва ежегодно стриктна профилактика за очното заболяване. В следващите редове споделяме любопитна информация за един по-малко познат рисков фактор за катаракта.

Повече за проучването

Резултатите от любопитно проучване показват, че хората с алергични заболявания имат повишен риск от операция на катаракта. Най-силна негативна зависимост се наблюдава при мъже на възраст под 50 години и при тези с атопичен дерматит и алергичен ринит, според данни, публикувани в „Scientific Reports“.

Учените споделят, че резултат е неочакван, защото предходни изследвания са установили, че атопичният дерматит и респираторната алергия засягат предимно жените след пубертета, по-конкретно след първата менструация. Експериментът е общонационално кохортно проучване, което разглежда данните на 2 631 015 лица, взети от Националната здравноосигурителна служба на Корея. Целта на изследователите е да установи връзка между алергичните заболявания и риска от катаракта, която застрашава зрителната способност. 301 693 от участниците са претърпели операция на катаракта, поне на едното око, а 447 883 души са страдали от поне една алергия. Алергичните заболявания, включени в изследването, са атопичен дерматит, алергичен ринит и астма. Изследователите също така категоризират участниците в следните четири групи, за да коригират по пол и възраст: мъже и жени на възраст най-малко 50 години и мъже и жени на възраст под 50 години.

Риск от катаракта и алергични заболявания

След проследяване за период от около 8 години учените установяват, че индивидите с алергични заболявания имат по-висок риск от операция на катаракта, отколкото хората без алергии. Сред участниците с атопичен дерматит мъжете на възраст под 50 години са имали по-висок риск от операция на катаракта, отколкото мъжете на възраст 50 години и повече, жените на възраст под 50 години и жените на възраст 50 и повече години. Освен това комбинацията от атопичен дерматит и алергичен ринит е довела до най-висок риск от операция на катаракта, според изследователите.

В заключение учените призовават всеки, особено мъжете с алергични заболявания под 50 години, да се подлагат на редовни профилактични прегледи за ранно откриване и своевременно овладяване на катаракта. Целта е да не се допуска очната болест да прогресира до етап, на който нанася необратими щети на зрението.

Природна грижа срещу катаракта

Природният продукт Околут Комби / Ocolut® Combi осигурява комплексна пигментна и съдова защита за очите и зрението. Продуктът е специално предназначен за хора от рисковите групи за развитие на катаракта и други очни заболявания. Натуралното средство забавя стареенето на очите и подобрява кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор. Позитивният му ефект се дължи на висококачествените и рационално подбрани съставки – астаксантин, проантоцианидин, лутеин и зеаксантин. Този изцяло природен състав помага както за допълване лечението на катаракта, така и за превенцията й при предразположени към нея хора. Природният състав гарантира високият профил на безопасност. Няма данни за противопоказания, дори при продължителна употреба.

borola