превенция на катаракта

Грижата за очите и спазването на препоръките за превенция на катаракта може да сведете до минимум риска от развитие на очната болест с напредване на възрастта или поне да забави появата й. Катарактата се проявява с намалена пропускливост и потъмняване на очната леща. Тъй като възрастта е водещия рисков фактор за развитие на катаракта, заболяването е известно още като старческо перде. Тъй като гените също повлияват развитието на болестта, катарактата не е напълно предотвратима. Все пак има стратегии, които забавят появата й. В следващите редове споделяме 4 препоръки, които си струва да приложите още сега, за да се радвате на добро зрение в бъдеще.

Носене на слънчеви очила за превенция на катаракта

Ултравиолетовата (UV) светлина от слънцето може да причини увреждане на очите, което води до развитие на катаракта. На микроскопично ниво UV светлината предизвиква окислително увреждане. Когато това се случи, увреждащите молекули, наречени свободни радикали, могат да разрушат протеините в очната леща и да ги накарат да се слепят. Според проучване от 2020 г., рискът от развитие на катаракта може да се увеличи с по-високи нива на излагане на слънце през целия живот. Носенето на предпазни средства, като слънчеви очила и шапка с периферия, при излагане на слънце, помага за минимизиране на количеството вредна UV светлина, която достига до очите. За оптимална протекция заложете на слънчеви очила, които предлагат 100% UV защита от UVA и UVB лъчи.

Отказ от тютюнопушенето

Химикалите в цигарения дим имат отрицателен ефект върху цялостното здравословно състояние, включително очното. Пушачите са изложени на два до три пъти по-висок риск от развитие на катаракта в сравнение с непушачите. Тютюнопушенето е свързано и с друг вид увреждане на очите, наречено възрастово обусловена макулна дегенерация.

Балансирано хранене

Придържането към диета, богата на плодове и зеленчуци, с минимално съдържание на преработени храни също намалява риска от развитие на катаракта. Изследователите акцентират върху режимите на хранене, които включват продукти, богати на витамин С, лутеин и зеаксантин. От друга страна ограничаването на сладките храни и простите въглехидрати намалява опасността от развитие на диабет тип 2. Захарната болест e свързана с до пет пъти по-висок риск от развитие на катаракта! Също така консумацията на алкохол е препоръчително да бъде ниска до умерена за превенция на очното заболяване.

Прием на изцяло природен продукт за превенция на катаракта/h2>

Въпреки че диетата е от голямо значение за превенция на катаракта, приемът на допълнителни антиоксиданти под формата на природен продукт като Околут Комби / Ocolut® Combi също е от голяма полза. Този натурален офталмопротектор съчетава пълна гама от необходимите пигменти и антиоксиданти за добро зрение. Съставът на продукта е рационална комбинация от лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Достатъчно е да се приема по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене, за осигуряване на пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. Дозировката е удобна и икономически изгодна. Натуралното средство е особено подходящо за пациенти с катаракта или за превенция на очното заболяване, защото подобрява функцията на очната леща, зрителната острота и нощното виждане. За оптимални резултати се препоръча по-продължителен курс на терапия. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

borola