оксидативен стрес

Установено е, че опасният оксидативен стрес е основен провокиращ фактор за възникване на катаракта. Нека разберем повече за него и начините, по които ефективно можем да му противодействаме. Най-напред обаче да си припомним набързо какво представлява очното заболяване.

Накратко за катаракта – една от най-тежките последици от оксидативен стрес

Катаракта, по-известна като перде на окото, е сериозно възрастово обусловено очно заболяване. Характеризира се с постепенно помътняване на лещата на окото. В резултат зрението прогресивно се влошава.

По данни на Световната здравна организация катаракта е водеща причина в света за обратима слепота. Установено е, че 42% от хората във възрастовия диапазон 52-64 години страдат от това заболяване. Процентът на засегнатите между 65 и 74 години е 50, а при хората над 75 години – над 70.

Статистиката сочи, че в световен мащаб 60 милиона души са изгубили зрението си вследствие на перде на окото. Като основна причина за това се посочва затрудненият достъп до медицинска помощ и хирургично лечение. Катаракта е причина за над 50% от случаите на слепота в Африка и Азия.

В повечето случаи очното заболяване възниква и се развива без симптоми. Обикновено първите осезаеми прояви – замъглено зрение, затруднено четене и шофиране, се появяват на възраст между 40 и 50 години.

Оксидативен стрес – основен провокиращ фактор за катаракта

Причините за развитие на катаракта са много и разнообразни. Сред тях обаче особено изпъква една – оксидативен стрес. Научно доказано е, че натрупването на свободни радикали стои в основата на очното заболяване. А какво представляват свободните радикали? Те са атоми или група от атоми със силна реактивоспособност. Действието им се дължи на единичните електрони, които съдържат.

Свободните радикали са сред факторите, които водят до ускорено стареене на всички клетки в тялото. Оказват неблагоприятно въздействие на очите, като увреждат очната леща. По този начин допринасят за възникване на много заболявания, които засягат очите. Качествената профилактика на очите е най-сигурният начин за противодействие на свободните радикали.

Установено е, че с помощта на превантивни мерки появата на катаракта може да се забави до 60-65-годишна възраст.

Перфектната натурална защита срещу оксидативен стрес

Приемът на Околут Комби/Ocolut® Combi е една от най-ефективните природни защити срещу оксидативен стрес, която можем да осигурим на нашите очи. Този вдъхновен от природата продукт съдържа всички необходими очни пигменти и антиоксиданти в нужните количества и правилното съотношение. Неслучайно Околут Комби си е спечелил славата на най-мощния офталмопротектор на българския пазар. Всяка негова капсула съчетава силата на лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg) и проантоцианидин (50 mg). Ето как съставките противодействат на оксидативния стрес:

Лутеин и зеаксантин избирателно се натрупват в макулата (централната зона на ретината) и ретината.

Предпазват ги от действието на свободните радикали, към които те са силно чувствителни, и така осъществяват силен офталмопротективен ефект. Допълнителен позитивен ефект от лутеин и зеаксантин е способността им да неутрализират влиянието на UV лъчите.

Мощният антиоксидант астаксантин стопира негативното действие на свободните радикали върху докозахексаенова киселина (DHA) в ретината. Тази незаменима омега-3 мастна киселина е от съществено значение за доброто зрение.

Проантоцианидин също е силен антиоксидант. Той има противовъзпалително и противооточно действие. Заздравява колагена и еластина на съдовете и подобрява циркулацията на кръвта в ретината.

Благодарение на ефективното съчетание на съставките Околут Комби осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите

При редовен и продължителен прием на продукта стареенето на очите се забавя, остротата на зрението се усилва и кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор се подобрява.

Околут Комби е произведен според изискванията за добра производствена практика. Предлага се в иновативни VGcaps (растителни капсули), които са подходящи за вегетарианци и вегани. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

Още едно предимство на Околут Комби е, че има удобен прием и е икономически изгоден. Радва се на отлична поносимост. Не са наблюдавани странични ефекти и нежелани реакции дори при продължителна употреба. Схемата на прием е следната – по 1 растителна капсула на ден, след хранене в продължение на 3 месеца.

borola