сенилна макулна дегенерация

Макулната дегенерация, свързана с възрастта (сенилна макулна дегенерация) е предразполагащ фактор за тежко протичане на ковид-19. Това установяват изследователи от Медицинския факултет на Бостънския университет в САЩ.

Съгласно резултатите от проведеното наблюдение възрастовата макулна дегенерация създава висок риск от усложнения при ковид. В това число влизат дихателна недостатъчност и смърт (25%), повишена опасност от развитие на диабет тип 2 (21%) и затлъстяване (13%).

Сенилна макулна дегенерация и тежък ковид – повече за връзката

Учените откриват, че възрастово обусловената дегенерация на макулата и ковид-19 споделят общи генетични рискови фактори. Варианти в гена PDGFB са сочени като възможна връзка между двете заболявания. Въпросният ген кодира произхождащия от тромбоцитите растежен фактор (Pdgf). Той на свой ред е свързан с образуване на нови кръвоносни съдове и с нарушения в кръвоносните съдове на окото, възникващи при макулна дегенерация.

Изследователите издигат интересна хипотеза. А именно, че по-тежкото протичане на ковид при дегенерация на макулата вероятно се дължи на два фактора. Първият, генетично предразположение към дисфункция на протеините на комплемента. Вторият, по-високо ниво Pdgf в кръвния серум.

Ето какво смятат експертите

„Нашите резултати се явяват допълнение към данните за повишения риск от коронавирусна инфекция и смъртност при пациенти с макулна дегенерация. Проведеният от нас анализ подкрепя докладваните резултати от предишни клинични проучвания. Те сочат, че хората с възрастова дегенерация на макулата са рискова група за тежко протичане на ковид. Предполагат и че този повишен риск е генетично заложен“. Обяснението е на Линдзи А. Фарер, ръководител на катедрата по биомедицинска генетика към Бостънския университет и съавтор на изследването.

Резултатите дават основание да се смята, че понижаване активността на гена PDGFB и на серумната концентрация на Pdgf е в състояние да намали тежестта на ковид. Това важи с пълна сила за по-възрастните хора с макулна дегенерация. В заключение изследователите отбелязват, че са необходими още изследвания, които да подкрепят тези идеи.

Овладяване на сенилна макулна дегенерация и намаляване на риска от тежък ковид

Офталмолозите у нас препоръчват Околут Дуо / Ocolut® Duo за поддържане на нормалната зрителна функция при макулна дегенерация. Това е 100% натурален продукт с висока концентрация естествени очни пигменти лутеин и зеаксантин. Всяка растителна капсула (VGcaps) съдържа чист лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

Новите проучвания показват, че високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004).

Високото количество зеаксантин допълва ефекта на лутеина и така съдейства за пълната протекция на очите.
Приемът е удобен – по 1 капсула дневно след хранене, което улеснява придържането към терапията. Продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в растителни капсули. Не предизвиква нежелани ефекти, подходящ е за продължителна употреба и е икономически изгоден. Предлага се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola